Foto: Sandra Albertus

Fönster i kyrkan och i vapenhuset

Nyhet Publicerad Ändrad

De många och vackra fönsterna i Karlstads domkyrka är skapade mellan 1895 - 1998

I Karlstads domkyrka finns många vackra fönster. 1730 fanns det tjugo stora fönster inne i Domkyrkan. Några sattes igen tidigt, men de flesta finns kvar. De var från början gjorda i klarglas, Guds ljus - solens ljus. Vid renoveringen 1915-1916 förseddes de med antikglas och sex av dem fick bibelord.
1895 sattes fyra fönster in i koret. De skapades av glaskonstnären Reinhold Callmander. Callmander kallas ibland för det svenska glasmåleriets fader. Hans arbeten finns att se i flera kyrkor, bland annat i Uppsala domkyrka. Fönstren kom att bli mycket omtyckta. Två av fönstren sitter idag i sakristian. Motiven är hämtade ur påskberättelsen. Det ena fönstret handlar om skärtorsdagen och Jesu kamp i Getsemane trädgård och det andra om påskdagen och ängeln som berättar att Jesus har uppstått.
Kerstin Munter ”Madame Glas” i Klässbol gjorde Skapelsens fönster som finns i Domkyrkans vapenhus. Motivet, som är målat, har hämtats från 1 Mosebok 1:31 och handlar om skapelsens fullkomlighet, "Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott". Fönstret kom till vid renoveringen 1998.

Skapelsefönstret i Domkyrkans vapenhus Foto: Sandra Albertus
Korfönster från renoveringen 1967 Foto: Sandra Albertus
I Getsemane trädgård av Reinhold Callmander finns i sakristian Foto: Sandra Albertus