Foto: Louise Albrecht

Domprosten släpper bok om katter

Nyhet Publicerad Ändrad

I samband med att Harald Cohén avtackas som domprost den 19 juni släpper han boken: "Alla borde ha katt - andakter med tassavtryck". Den är upplagd som en andaktsbok och handlar om Gud, livet och framförallt: katter. Här kan du läsa en liten intervju med Harald om boken.

Varför har du skrivit en bok?

- Idén kom från början från våra kommunikatörer som tyckte jag borde göra något av inledningarna som jag har skrivit till nyhetsbrevet genom åren. Och när jag tittade igenom texterna fanns där flera som handlade om mina katter. De var inte jättemånga men det fanns ändå en röd tråd. Våra två katter där hemma är en viktig och berikande del av mitt liv så det fick bli 20 texter om just katter.

Varför en bok om katter?

- Katter är väldigt självständiga och har inte behov av att göra sig till för vår skull. Om en katt hoppar upp i ditt knä så är det inte för att vara till lags utan bara för att det är mysigt. De har ett lugn över sig och är väldigt bra på att ta vara på livet. Allt detta gör att jag tycker de kan lära oss saker om livet och på så vis även hjälpa oss i vår relation till Gud och våra medmänniskor.

Vad vill du ha sagt med boken?

- Jag skulle vilja betona möjligheten vi har att reflektera lite mer över våra egna liv och hur vi lever. Jag upplever att allt för många människor egentligen inte är nöjda med sina liv.  

- Vi omgärdas i dag av en massa ideal att leva upp till och passa in i. Att självförverkliga sig innebär inte sällan att ändra på sig i olika riktningar. Men många gånger vore det bättre att få känna att vi duger som vi är. Här kan vi återigen dra lärdomar från katterna. De bryr sig inte om vad andra tycker utan väljer vad de ska göra utifrån sin egen kompass. Och de struntar fullständigt i hur många "gilla" de får. Kanske har de förstått bättre än vi att Gud faktiskt älskar oss ändå. Inte alltid för det vi gör men för de vi är.

Text: Marie Lundström

Foto: Louise Albrecht