Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Thursdays in black - för en värld utan våldtäkter och våld

Nyhet Publicerad Ändrad

Årets julinsamling till Svenska kyrkans internationella arbete fokuserar på de orättvisor som flickor drabbas av på grund av deras kön. För att förstärka detta delar Karlstads pastorat ut knappar i den globala kampanjen "Thursdays in Black – för en värld utan våldtäkt och våld".

- Varje torsdag när jag tar på mig svarta kläder och en knapp blir det en påminnelse om mitt eget ställningstagande. Att på det sättet bli påmind varje vecka påverkar de små valen i vardagen och ger kraft att bryta tystnaden kring könsrelaterat våld, säger Malin Lindgren, nybliven präst i Karlstads domkyrkoförsamling.

Hon har varit delaktig i kampanjen i perioder från och till sedan 2014. Liksom många andra människor världen över känner hon styrka i att ingå i en organiserad form av motstånd. 

Kampanjen Thursdays in black är nämligen inte något nytt utan sattes i gång av Kyrkornas världsråd för cirka 30 år sedan för att synliggöra våld mot kvinnor. Den enkla idén är att ta på sig svarta kläder och sin knapp varje torsdag för att uppmärksamma problemet och ta ställning mot könsrelaterat våld. 

Julkampanj för flickors rättigheter 

Årets julkampanj till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete bär namnet "En flicka är född". Pengarna som kommer in går till projekt över hela världen som stärker flickors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv.

Som en naturlig del i den insamlingen uppmärksammas kampanjen Thursdays in black. Och då Lucia i år infaller på en torsdag har Karlstads pastorat valt att satsa extra på att dela ut knappar och samla in pengar vid några av luciaevenemangen, bland annat de två föreställningarna med Värmlands lucia i Domkyrkan den 12 december.

- I år infaller lucia på en torsdag och alla torsdagar är Thursdays in black. Svenska kyrkans julkampanj fokuserar detta året på orättvisor på grund av kön och i den protesten känns Thursdays in black självklar, säger Malin. 

Lucia förknippas vanligtvis med färgen vit och inte svart. Hon är också känd för att komma med ljuset i mörkaste december. Men Malin konstaterar att det inte behöver vara problematiskt att klä sig i svart och delta i kampanjen även på lucia.
- Vi behöver konstatera att orättvisorna finns för att kunna göra någon skillnad. Lucia är ett exempel på en kvinna som gjorde motstånd och stod upp för sina och andras rättigheter, därför tycker jag det är en passande högtid att lyfta detta allvarliga problem på, säger hon. 
Thursdays in black-knappar kan hämtas på Karlstads pastorats expedition på Västra Kyrkogatan 5, eller i din närmsta församling.

Så stödjer du Svenska kyrkans julkampanj "En flicka är född":
Skicka ett sms till 72905 skriv LIV för att ge 100 kronor.
Swisha en gåva till 9001223
Bankgiro 900-1223
Plusgiro 90 01 22-3