25 november: Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Nyhet Publicerad Ändrad

Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Den 25:e november är den av FN utsedda Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Du kan visa ditt stöd i kampen genom att bära ett orange plagg i dag! Läs också en debattartikel skriven av Maria Stade, diakon i Kronoparkskyrkan, som publiceras i Värmlands Folkblad 25/11.

Debattartikel i VF 25/11: Våld mot kvinnor måste få ett slut

Var tredje kvinna i världen har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. I vissa länder har uppemot 70 procent av kvinnorna utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld. Än mer utbredd är den psykiska misshandel som riktas mot kvinnor och som sällan uppmärksammas som våld. Den 25:e november är den av FN utsedda Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor.

Andakt på Orange day, 25 november

Andakt från Norrstrandskyrkan för att uppmärksamma FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Se den i efterhand på Facebook!

Se Facebook-sändning om kvinnovåld från Norrstrandskyrkan

Inför internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor den 25:e nov genomförde Norrstrandskyrkan en livesändning med Sabina Gómez Jansson enhetschef på familjevåldsenheten och präst Emmy Lindgren. Samtalet vände sig främst till kyrkans ungdomsgrupp och alla ungdomar, men är intressant för alla åldersgrupper.

Hit kan du vända dig om du är utsatt eller misstänker att någon annan utsätts för våld

Misstänker du våld i din närhet ska du ringa polisen. Stör våldsutövaren genom att knacka på, ringa störningsjouren och göra orosanmälan till socialförvaltningen. Var inte ett tyst vittne, genom att bry dig om och agera kan du rädda liv.