#konfakarlstad 23/24

Ett år med konfa! Nya insikter. Nya kompisar. Nya åsikter och upplevelser. Vi pratar om livet och utmaningarna, kärleken och engagemanget, Gud, dig själv och världen. Häng med på ett härligt konfaår!

Anmäl dig till en konfagrupp som låter rolig!

Är du född 2010? Då är det dags för dig att välja ditt konfaalternativ! Oavsett vilken grupp du väljer kommer det att bli ett äventyr!

Alla 14-åringar är välkomna till konfagrupperna här i Karlstad. Du måste inte tro men du behöver vara öppen för nya upplevelser.

Under din konfatid kommer du att utmana dina tankar och känslor och kanske göra saker du aldrig gjort förut. Våga anta utmaningen att lära känna dig själv, Gud och världen på ett nytt sätt.

Läs mer om varje konfagrupp på sidorna längre fram eller på webben.
Anmälan öppnar måndag 29 maj 18.00 och är öppen till 30 augusti.

Se våra ledare berätta om konfa

Är du lite nyfiken på vilka du träffar på konfa? Här får du se några ledare berätta!

Varför ska jag vara med i en konfagrupp?

Vi frågade tidigare konfirmander, unga ledare och ledare: Varför ska man vara med i konfa egentligen? Här är hela listan över deras svar.

Du är värdefull, älskad och aldrig ensam

Vi vill att du som konfirmand får med dig dessa tre viktiga påståenden under konfirmandtiden och framåt i livet.

Värt att veta om konfa!

Läger, fika, teman, kåpor, grupper, gudstjänst, tro, ledare... Här finns det som är värt att veta om konfa.

Foto: Adobe

01. Sommarkonfa: Karlstad

Du sitter i gräset med de nya konfakompisarna som du lärt känna de senaste dagarna. Du känner glädjen som sprider sig i kroppen efter att ha umgåtts, pratat om viktiga saker, lekt och skapat. Du känner att du är en del i gemenskapen och får vara precis den du är. Alldeles strax ska ni gå till stranden och bada innan kvällspasset drar igång och kvällen slutar som vanligt med en mysig andakt. Du önskar att du kunde stanna tiden en stund.

02. Sommarkonfa: Internat

Tänk dig hur du ligger på en filt i solen. Bredvid dig i gräset ligger andra som blivit riktigt bra vänner men som du knappt kände för bara en vecka sedan. Alla andra konfagrupper har avslutat sina läger för länge sedan men inte ni. Ni har flera dagar kvar av gemenskap, lek, mysiga andakter och allt det där som är det bästa med hela konfatiden. Du vill aldrig att det ska ta slut!

03. Sommarkonfa: Fotboll

Solen skiner och gräset är grönt. Du snörar på dig fotbollsskorna. Alla dina konfakompisar är där och matchen ska börja. Vi pratar om hur jag är en sjyst medspelare på och utanför planen. Men först – match!

04. Sommarkonfa: Scen

Tänk dig hur sorlet tystnar i en fullsatt salong när ljuset släcks. Där sitter de människor som betyder mest för dig. I kulisserna står ni, konfirmander och ledare, redo. Känner du pirret i magen, glädjen och spänningen? En spotlight tänds, bandet kör igång första låten och det är premiär för musikalen du själv varit med och skapat.

05. Helgkonfa: Jägarkonfa

Det är en stilla morgon i en skogsglänta. Dimman ligger tät över skogen och solen börjar stiga i horisonten. Stunden andas förväntan och spänning som du delar med de övriga ungdomarna och vuxna i jaktlaget.

06. Helgkonfa: Äventyr

Tänk dig en utmaning utöver det vanliga. Du kastar dig ut och får pröva äventyr du inte varit med om förut. När du klarat det, har du testat dina gränser och vuxit som människa.

07. Temakonfa: Mänskliga rättigheter

Du står på platsen där ett av världshistoriens största brott har begåtts. Vi lägger ner blommor och tänder ljus. Det duggregnar och blåser kallt, men plötsligt bryter solen genom molnen. Du kan göra skillnad. Idag. Vi står upp för allas lika värde.

08. Temakonfa: Skidor

Solen gnistrar och skidorna skrapar mot underlaget. Röken sticker lite i ögonen när vi grillar marshmallows och dricker varm choklad vid fikat. På väg hem pratar vi glatt om vurpor, hopp och poängjakten vi haft under dagen. Nu ska det bli skönt med mat och lite vila.

09. Temakonfa: Orka bry sig?

Media påminner oss om klimatkris, krig och fattigdom. På stan ser vi de hemlösa. Orkar du bry dig? Efter lägrets studiebesök känner du dig hoppfull och full av nya idéer på hur du kan engagera dig. Med nya vänner kastar ni er sedan in cellerna på Boda borg. Det är Halloweentema och det blir en extra pirrig avslutning på lägret.

10.Temakonfa: Golf

Ivriga och lite nervösa säger vi hej då till föräldrarna och nu väntar en vecka med konfasnack, lägermys, golf och förhoppningsvis massor av solsken. Kanske bjuder kvällarna på lägerbål, grillade marshmallows och ett och annat bad. Kan man börja sommarlovet på ett bättre sätt?

11. Veckokonfa: Väse/Skattkärr

Magen och kinderna värker fortfarande lite efter allt skratt när ni går in till fikat efter ett galet lekpass. Mumsande på hembakta bullar har ni pratat om riktigt djupa frågor - frågor du nästan aldrig pratat med någon om förut. Vissa av de härliga människorna du har omkring dig har du känt länge. Andra har du just lärt känna men det känns som ni känt varandra hela livet.

12. Veckokonfa: Karlstad

En brasa sprakar. Höstluften är kylig men ni sitter tätt tillsammans runt elden, konfirmander och ledare. Ni pratar och skrattar och väntar på att få grilla korv och marshmallows. Under helgens läger känns det som ni har lärt känna varandra på helt nya sätt.

13. Veckokonfa: Anpassad

Ni har precis ätit en macka innan konfan börjar. Någon visade ett roligt klipp på telefonen och ni har skrattat gott tillsammans. Fortfarande fulla i skratt går ni in i kyrkan där ni snart ska börja. När du sätter dig tillsammans med de andra i gruppen längst fram i kyrkan och ni tänder ett ljus för varje person i gruppen blir du lugn inuti. Här kan du vara precis den du är. Alla är olika men alla får vara med.

14. Helgkonfa: Ulvsby/Molkom

Tänk dig att kvällen lider mot sitt slut. Du och dina konfirmand- kompisar har hittat en bekväm plats intill en vägg i rummet. Värmeljusen lyser stillsamt i cirkelns mitt. Du tänker tillbaka på lägerdagen som gått. Den har varit fylld med upplevelser, gemenskap, lekar och diskussioner.

Anmäl dig till en konfagrupp som låter rolig!

Är du född 2010? Då är det dags för dig att välja ditt konfaalternativ! Oavsett vilken grupp du väljer kommer det att bli ett äventyr!

Om du har några frågor om konfirmationen kan kontaktpersonerna på respektive konfaalternativ eller konfirmandsamordnare hanna.wessmark@svenskakyrkan.se 054-14 19 42 svara på dem.

Hela livet är en resa 

Vissa människor träffar du en kort tid. Andra följer med en längre bit. Konfirmationstiden kan också vara en resa. Både geografiskt men framförallt en resa inom dig själv.

Under konfiramtionstiden får du möjlighet att se nya platser, du får nya upplevelser och skapar nya minnen tillsammans med andra konfirmander - dina resekamrater - som kan bli vänner för livet.

Du kan välja en grupp som reser långt - som till Polen eller ut på äventyr. Eller välja en grupp som reser kortare och upptäcker Värmland.

Du kan välja en grupp som träffas flera gånger under året, med regelbundna kortare träffar och något helgläger. Och andra grupper som träffas lite mer sällan men har fler eller längre läger.

Våra dagar tillsammans fyller vi med allt från samtal och diskussioner till sång, musik, drama och lek. Vi pratar om vänskap och kärlek, frihet och ansvar, gott och ont, rätt och fel, vad står det i Bibeln, vem Jesus var, meningen med livet, tron på Gud och våra medmänniskor, hoppet om en bättre framtid och kärlek till oss själva och andra och mycket mer.