Alternativ adventskalender 2022: Fred & frid

Vad innebär fred? När känner du frid? Följ med i årets adventskalender där vi sätter av en stund att tänka på annat än det som vanligtvis fyller sinnet i december. Vi kan alla bidra till mer frid och fred i världen genom att sprida vänlighet och kärlek i våra sammanhang.

Hjälp till att läsa in julevangeliet på världens olika språk - Help us translate the Christmas gospel

Ryska, danska, kinesiska, arabiska eller något helt annat. Kan du något annat språk än svenska? Har du en bibel och en stund över? Hjälp oss! Do you speak another language than swedish? Do you have a Bible and a moment to spare? Please help us!

Lucka 24: Julevangeliet på olika språk

Det är en särskild känsla att få höra julens berättelse på sitt eget språk. Här hittar du julevangeliet med många andra ord än svenska - teckenspråk, tyska, minecraft och många fler... Och hittar du inte ditt språk? Spela in och skicka in så lägger vi till det. Här finns plats för alla språk.

Lucka 23: Blunda och andas 1 minut innan varje måltid

Ta en paus. Låt tankarna vila. Låt huvudet bli tomt. Varva ner. Korta ögonblick är viktiga de också.

En julkrubba där Maria vakar över jesusbarnet.

Lucka 22: Vad betyder det att Jesusbarnet kom med frid till jorden? Domprost Dan berättar.

Att julen handlar om Jesu födelse vet de flesta. Men hur hänger barnet ihop med friden över jorden som det sjungs om? Jesusbarnet kom med ljus till världen och därmed också hopp och frid, menar domprost Dan Fredriksson. Hör honom berätta mer här.

Lucka 21: Frid och fred i Betlehem idag

"Vår guide visar oss runt i alla delar av kyrkan som är full av kryptor och gångar. Det är folk överallt och man får trängas i de trånga trapporna. Många är de kristna som vistats här. I ett hörn av kyrkan leder en trappa ner till den krypta där den exakta platsen för krubban är. Kön ringlar lång." Maria Rydberg berättar idag om sin resa till Betlehem.

Lucka 20: Lyssna på musik om fred

Musik kan förmedla så många känslor som har med fred att göra - längtan, frustration, hopp, förtvivlan, sorgoch mycket mer. Här hittar du några olika låtar. En del klassiker och kanske några som du inte hört förut.

Lucka 19: Skriv kärleksfulla kommentarer på nätet

Internet är en plats där orden kan bli hårdare än man hade tänkt. Så passa på att idag fylla på kommentatorsfälten med kommentarer fulla av kärlek och förståelse. Det kan behöva fyllas på.

Lucka 18: Läs vad Bibeln säger om frid och fred

Bibeln innehåller många trösterika ord. Ord som kan ge oss mod och kraft att orka en dag till. Här hittar du några ställen som handlar om fred och frid på olika sätt.

Lucka 17: Ta reda på varför duvan är en fredssymbol

Prästen Anna Bohlin berättar om vilken betydelse duvan har i bibeln och hur fredsduvan kom till.

Lucka 16: Bryt en jultradition som stressar dig

Det blir jul ändå. Även om kakorna inte blir bakade, om ljusen inte blir stöpta eller om julskinkan inte är griljerad. Finns det jultraditioner som stressar mer än de glädjer? Fundera på om det finns något som du kan välja bort i år - för att få lite med frid i själen.

Lucka 15: Ge bort något som du klarar dig utan till någon som behöver det mer.

Har du för mycket grejer? Kanske kan någon annan få lite mer frid i hjärtat genom att få använda dina kläder eller saker. Passa på att rensa och ge bort.

Lucka 14: Vad tänker du om fred och frid?

Tänker du mycket på hur världen är? Hur det är att vara människa? Hur vi ska kunna leva i fred med varandra? Var vi hittar friden idag? Dela med dig av dina tankar och ord via hemsidan.

Lucka 13: Ta reda på varför Luciadagen också kan handla om fred

Legenden om Lucia berättar om en flicka som vägrade bli bortgift. Hon hävdade rätten till sin kropp, sin tro och sina egna val. Än i dag kämpar flickor runtom i världen för sina rättigheter. Fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag. Genom att stödja Act Svenska kyrkans julinsamling kan du också vara med och bryta skadliga traditioner.

12: Läs en bok med fredstema

Läs en bok om fred. Om längtan efter fred, hur vi bevarar den, om hur den upplevs och hur man överlever den. Har du fler tips? Lämna det här så lägger vi till.

Lucka 11: Njut av musik

Gospel, fackelsken, kyrkokör, barnkör, opera, manskör, musikkår - julmusiken klär sig i många olika skepnader. Välkommen att njuta av julens budskap med ord och toner!

Lucka 10: Nobels fredspris delas ut

I dag får vinnarna av Nobels fredspris 2022, en människorättskämpe och två människorättsorganisationer, ta emot sitt pris. Fördjupa dig genom att följa tv- och radiosändningarna eller läs in dig här.

Lucka 9: Låt någon gå före i kön

Att behålla lugnet i en kö kan vara svårt. Hjälp någon på traven genom att låta dem gå före. En liten gärning kan göra stor skillnad för någon.

Lucka 8: Ta en promenad och lämna telefonen hemma.

I våra dagar blandas ständigt den digitala verkligheten med den fysiska. Men hur var det förr - när man gick hemifrån utan kontaktmöjligheter? Om du kan - ta en promenad idag, utan telefon, och känn efter. Hur känns det? Är det obekvämt och osäkert eller fridfullt och lugnt?

Lucka 7: Leta upp positiva nyheter

Alla behöver vi emellanåt bli påminda om alla goda krafter som verkar för en bättre värld och alla framsteg som tagits och tas. Här finner du tips på nyhetssajter som endast förmedlar goda nyheter.

Lucka 6: Skapa för en stund en fridfull miljö omkring dig

Vad tycker du är fridfullt? Det är nog olika för var och en. En del behöver mys och musik, andra avskalat och tyst. Ge dig själv en stund av frid idag. Gör det fridfullt för en stund och känn hur det känns.

Lucka 5: Be en bön om fred

Här hittar du andras ord som du också kan be med i.

Lucka 4: Lyssna på adventsmusik

Här hittar du några tips på adventsmusik att njuta av denna andra adventssöndag.

Lucka 3: Ge en komplimang till någon du inte känner

Se till att säga något snällt till någon du möter idag. Varje människa kämpar med något som du inte vet något om. Därför kan ett vänligt ord till någon du inte känner betyda så mycket.

Lucka 1: Fredsljuset från Betlehem i Domkyrkan

Fredsljuset tänds i Födelsekyrkan i Betlehem – på den låga som har brunnit där sedan år 565. Inför varje jul sprids lågan över världen med ett fredsbudskap. Här kan du se när fredsljuset kom till Karlstads domkyrka genom en grupp scouter på första advent i år.

Lucka 2: Uppmuntra någon i ord eller handling

Det behövs många uppmuntrande ord för att väga upp en dålig kommentar. Var uppmärksam på människor i din närhet och säg något som muntrar upp idag.

Klicka här för att ladda ner kalendern som pdf eller jpg-bild för att skriva ut den.

Gamla adventskalendrar - bara att använda om du vill

Här hittar du alternativa adventskalendrar från tidigare år med olika teman som omtanke, återbruk, paus, bön, paus, berättelser och långsamhet.