Foto: Sandra Albertus

Domprost Gustaf Jakobsson

Domkyrkans förste domprost kom från Säffle

Domprost Gustaf Jakobsson

Den 15 maj 1840 föddes Karlstads första domprost. Det är 180 år och 8 domprostar sedan.

Han hette Gustaf Jakobsson och föddes i By socken, Säffle. Jakobsson var son till soldaten Jakob Andersson och Cajsa Börjesdotter. Han var själv far till åtta barn, bland annat översten Ernst Jakobsson.

Gustaf prästvigdes 1878 och blev sedan kyrkoherde i Foss församling i Göteborgs stift.

I Karlstads stifts herdaminne går det att läsa att han var förtegen om sig själv. Han berättade inte något ur sitt liv ens för sina barn. Han var inte praktiskt lagd utan önskade som ung att få läsa.

Tyvärr saknades medel, men Jakobssons mor vände sig till Fredrik Thorelius, senare kyrkoherde i Grava, som undervisade den unge Gustaf.

Under stora försakelser lyckades familjen klara underhållet fram till studentexamen på läroverket i Karlstad.

Universitetsstudierna gick galant och han blev 1881 kyrkoherde i Foss. En mycket uppskattad sådan.

När sedan Karlstad letade efter en domprost, sökte han inte. Efter förnyad ansökningstid fick komministern Sjöholm i Karlstad betydligt fler röster än Jakobsson. Biskopen i Karlstad, Claes Herman Rundgren, åkte då till Stockholm och uppvaktade kung och statsråd, för att på så sätt få Jakobsson till Karlstad. Jakobsson längtade visserligen hemåt, men när han insåg att ekonomin skulle försämras avsevärt försökte han att få stanna i Foss.

Han tillträdde tjänsten som domprost ett år senare än beräknat, för att den ekonomiska förlusten skulle bli mindre kännbar. Jakobsson hamnade då i en personlig kris och begärde tjänstledigt. Det berättas att han blev skuldfri först som 80-åring.

Efter återhämtningen växte han snabbt in i rollen som församlingens ledare. Det berättas i herdaminnet att Jakobsson var en ungdomens man som satsade på skolan. Han var engagerad i KFUM och Domkyrkan var fullsatt när han på onsdagskvällar gav bibelförklaringar till Uppenbarelseboken.

I Församlingshuset hänger ett porträtt i olja av Jakobsson. Det är målat efter hans bortgång. Konstnären heter Anna Ödman. Hon var dotter till teckningsläraren, författaren och reseskildraren Pelle Ödman. Pelle har på ett humoristiskt sätt visat beväringslivet på Trossnäs såg ut genom sina bilder. Han skrev flera böcker, bland annat om sina ungdomsminnen som delvis utspelar sig i Karlstad.

Dottern Anna blev teckningslärare, målare och grafiker. Hon målade främst porträtt, men även blomsterstilleben. Hon var dotterdotters dotterdotter till Carl von Linné.

Domprost Gustaf Jakobsson var delaktig i många beslut kring Domkyrkan och Metakapellet. Han namnteckning finns bevarad på åtskilliga dokument.

Jakobsson vilar på Västra kyrkogården alldeles intill Metakapellet. Ett kapell han var med om att omgestalta från gravkor och vintergrav.