Arbeta som volontär i Vintervärme

Vill du göra skillnad för någon som lever i utanförskap och som inte har någonstans att bo? Nu kan du anmäla ditt intresse för att hjälpa till som volontär. Gör skillnad på riktigt!

För att driva Vintervärme krävs 3 volontärer varje natt. Som volontär är man vaken och tar emot de som ska sova och erbjuder kvällsmat. Volontärerna är sedan vakna hela natten och ska hålla ordning och stänga på morgonen. Man jobbar vardagsnatt 20.00-08.00 eller helgnatt 20.00-09.00. 

Preliminärt ska Vintervärme vara öppet 10 januari till 27 mars.

Bli Volontär - få utbildning

Ta kontakt med Vintervärme om du vill hjälpa till. Vi kommer att göra en intervju för att lära känna dig och du ska sedan gå en volontärutbildning under december som innehåller praktik på Stadsmissionen eller RIA under dagtid.

vem söker vi?

Vi söker dig som är villig att ge av din tid för att hjälpa medmänniskor i nöd och som kan hjälpa till på natten.

Du ska minst kunna hjälpa till fem nätter under perioden Vintervärme har öppet (preliminärt 10 januari till 27 mars). Detta beror på att vi behöver skapa kontinuitet för nattgästerna och trygghet för volontärerna.

Du behöver vara en öppen person som är van att hantera alla typer av människor. Du behöver vara trygg och vara bra på att lösa problem. Du samarbetar bra med andra volontärer och känner ansvar för ditt uppdrag.

Du finner det meningsfullt att hjälpa de mest utsatta i samhället och kan möta dem med värme och respekt.

Ta kontakt!

Om du känner att detta är något för dig tar du kontakt med:

Anders Holz, volontärsamordnare, Karlstads pastorat
054-14 14 86

Kenny Norrman, volontärsamordnare, Karlstads kyrkliga stadsmission
072-341 82 40

Instruktioner till Vintervärmes volontärer 
Arbetstider: vardagsnatt 20.00-8.00, helgnatt 20.00-9.00
Öppettider: vardagsnatt 21.00-8.00, helgnatt 21.00-9.00

Alla volontärer bär den gemensamma röda t-shirten så att det blir enkelt för gästerna att se vem de kan vända sig till.

 

Lokalerna
Vi har en lokal på gång som vi håller på att skriva avtal på. När avtalet är klart kommer det att bli offentligt var den ligger.

Nattvila kommer att ske på golvet i två sovsalar, en för kvinnor och en för män. Det finns tillgång till toalett för gästerna och en toalett för volontärerna.

Det går inte att laga egen mat i lokalerna.

När besökarna kommer får de lägga sina saker i en plastlåda som förvaras i ett rum intill. Alla saker ska tas med ifrån lokalen på morgonen. Om något glöms kommer det att slängas.

Det kommer finnas insamlade kläder som man kan förse besökarna med vid behov.

På kvällen
Det är först till kvarn som gäller så det kan finnas kvällar där vi inte har möjlighet att ge alla som vill en plats på Vintervärme.

När gästerna anländer – ta emot var och en där ni skriver ned varje persons namn, kön, och nationalitet. Detta gör vi dels för att föra statistik och dels för att vi måste veta vilka personer som finns i byggnaden om den skulle behöva utrymmas.
Personuppgifterna är inte offentliga. När statistiken räknats ihop slängs listorna.

Om gästen lämnar lokalerna utan någon volontär så får de inte komma in igen.

När gästen lämnar nattcafét på morgonen ska de ”checka ut” hos en volontär.

När Vintervärme stänger för fler besökare 22.00 ringer volontärerna till nattansvarig och rapporterar antal gäster och tar eventuella frågor. 

På morgonen
En timme innan nattboendet stänger väcks gästerna och tillsammans plockar volontärer och nattgäster ihop. När gästerna har gått ser volontärerna till att ställa iordning det sista till städpersonal inför nästa natts pass. 

OBS! På mornarna kan man hänvisa volontärerna till Stadsmissionen i centrum  (Herrgårdsgatan 7) om de fryser eller vill ha en ordentligare frukost och lunch samt Ria Hela människan (Pihlgrensgatan 1) för middag och värme under eftermiddagen.