Arbeta som volontär i Vintervärme

Vill du göra skillnad för någon som lever i utanförskap och som inte har någonstans att bo? Nu har Vintervärme stängt för vintern men ta gärna kontakt om du vill vara med nästa vinter.

För att driva Vintervärme krävs 3 volontärer varje natt. Som volontär är man vaken och erbjuder samtal, varm dryck och smörgås. Volontärerna ska också hålla ordning, skapa god stämning och stänga på morgonen. Man jobbar vardagsnatt 20.00-08.00 eller helgnatt 20.00-09.00. 

Bli Volontär

Ta kontakt med Vintervärme om du vill hjälpa till. Vi vill lära känna dig och se hur du passar in i Vintervärmes verksamhet. 
Kontaktperson är Bo-Jacob Enqvist  073-082 52 78, vintervarmekarlstad@gmail.com

Instruktioner till Vintervärmes volontärer 
Arbetstider: vardagsnatt 20.00-8.00, helgnatt 20.00-9.00
Öppettider: vardagsnatt 21.00-8.00, helgnatt 21.00-9.00

Varje natt är det tre volontärer som bistår med att ta emot besökare, servera mat, hålla ordning, skapa god stämning och stänga på morgonen.
Alla volontärer bär den gemensamma röda t-shirten så att det blir enkelt för gästerna att se vem de kan vända sig till.
Dörrarna får öppnas tidigast 20.00 och allra senast 21.00 ska de vara öppna.

Lokalerna
Vi håller till på Lamberget i Karlstad på Hamnpirsgatan 2 som är ett gammalt HVB-hem mitt emot Beijer byggvaruhus.

Vila sker i 12 sängar uppdelat på fyra rum och det finns tillgång till toalett och dusch för besökare samt separat toalett för volontärerna.

I matrummet som ligger i anslutning till köket, finns möjlighet att värma och äta matlådor, smörgåsar, varm och kall dryck, snacks och annat.

I tv-sofforna kommer vi kunna se på filmer varje kväll och det finns möjlighet till samvaro. Det kommer även finnas en annan soffa utanför tv-rummet där man kan sitta och prata med varann.

Det kommer finnas insamlade kläder som man kan förse besökarna med vid behov.

På kvällen
Det är först till kvarn som gäller så det kan finnas kvällar där vi inte har möjlighet att ge alla som vill en plats på Vintervärme.

När gästerna anländer – ta emot var och en där ni skriver ned varje persons namn, kön, och nationalitet. Detta gör vi dels för att föra statistik och dels för att vi måste veta vilka personer som finns i byggnaden om den skulle behöva utrymmas.
Personuppgifterna är inte offentliga. När statistiken räknats ihop slängs listorna.

Om gästen lämnar lokalerna utan någon volontär så får de inte komma in igen. Detta gäller inte när besökarna går ut för att röka i den slutna innegård som finns i boendet.

När gästen lämnar nattcafét på morgonen ska de ”checka ut” hos en volontär.

När Vintervärme stänger för fler besökare 22.00 ringer volontärerna till nattansvarig och rapporterar antal gäster och tar eventuella frågor. 

På morgonen
Innan volontärerna går på morgonen ringer Volontärerna till nattansvarig för att stämma av hur natten har varit.

En timme innan nattboendet stänger väcks gästerna och tillsammans plockar volontärer och nattgäster ihop. När gästerna har gått ser volontärerna till att ställa iordning det sista till städpersonal inför nästa nattens pass i Vintervärme. Volontärerna ska också bädda ur sängkläder och sätta på tvättmaskinen med nattens använda lakan om det hinns med.

OBS! På mornarna kan man hänvisa volontärerna till Stadsmissionen i centrum  (Herrgårdsgatan 7) om de fryser eller vill ha en ordentligare frukost och lunch samt Ria Hela människan (Pihlgrensgatan 1) middag och värme under eftermiddagen.