12: Läs en bok med fredstema

Läs en bok om fred. Om längtan efter fred, hur vi bevarar den, om hur den upplevs och hur man överlever den. Har du fler tips? Lämna det här så lägger vi till.

Alla barns rätt är Pernilla Stalfelt bok där hon både kan och vågar förklara Barnkonventionen för barnen själva! Hon förvandlar de vällovliga men torra paragraferna till kött och blod. Här finns ett stort hjärta som klappar för alla barn. I förordet skriver hon: "Jag har tolkat Barnkonventionen så det blir lite tydligare för barn vad deras rättigheter kan vara. Det är såklart min personliga tolkning, men jag tror att många barn och vuxna kan ha glädje och nytta av den. ... Om fler följer efter kan fler barn i världen få leva ett tryggt och bra liv och fler barn kan få känna sig lyckliga lite oftare. Det vore en fin present till hela världen."

Fred är vägen till fred är KG Hammars bok om att fred inte enbart är frånvaro av våld. Verklig fred är också närvaro av frid, äkta relationer och omsorg om varandra. KG Hammar menar att det genom Jesu exempel är möjligt att låta en sådan fred bli såväl en personlig livshållning som en framkomlig väg i internationella konflikter. Vår största utmaning är därför att i alla relationer, i alla möten, välja fredsbyggandets och ickevåldets väg. 

Hans Roslings bok Factfulness är ett bra sätt att utbilda sig om hur det faktiskt ser ut i världen, rent faktamässigt. Läs om hur världen hel tiden blir lite mindre orättvis år för år.

Fred! 100 röster mot våld och krig av Saam Kapadia, Jeppe Wikström är en bok som kommer att sätta i gång samtal och ge både alternativ och argument. Här finns bilder av världens bästa fotografer och texter av storheter som John Lennon, Martin Luther King, Astrid Lindgren, Peter Englund, Kerstin Ekman, Christer Fuglesang och Anne Frank. Men här kommer också att finnas nyskrivna texter av unga svenskar av i dag. Konflikter kommer alltid att finnas mellan människor - men vi måste hjälpa varandra att lösa utan våld.

Ska det aldrig bli fred av Magda Eggens: Emma har överlevt kriget i en källare i Budapest. Nu är förhoppningarna stora. Gatlyktor, nylonstrumpor och bakelser är härligheter som plötsligt finns, men snart tar kommunisterna makten. Emmas pojkvän Simi ger sig iväg till Israel och till sist flyr Emma och hennes bror ut ur landet. Mot friheten. Emma fortsätter att berätta om sitt liv i Budapest; nu efter kriget. Detta är en fristående fortsättning på Aldrig mera krig, Emma! Här knyts alla trådar ur författarinnans tidigare böcker samman.

 

Har du bra tips på en bok som handlar om fred?

Om du har några bra böcker du vill tipsa om så kan du louise.albrecht@svenskakyrkan.seså fyller vi på listan.