Påskvandring

Del 6: Golgata

Vid Golgata var det ont om plats. I folkmassan trängdes många människor. En del var ledsna, en del var arga och några tyckte det var spännande att se vilka som skulle korsfästas. Och nu var det två rövare och så den där Jesus som skulle dödas genom korsfästning.

Nu släpades rövarna och Jesus fram. Jesus hade tvingats bära sitt eget kors genom hela staden. De romerska soldaterna spikade fast honom vid korset och reste det.
Någon i folkhopen ropade: "Om du är Guds son, så gå då ner från korset!"
Någon annan sa: "Andra har han hjälpt, men sig själv kan han inte hjälpa." Skratten ekade.

Men Jesus vände ansiktet mot himlen och sa: "Fader, förlåt dem, de förstår inte vad de gör eller säger."
De två rövarna hade korsfästs på var sida om Jesus. En av dem började också håna Jesus. Men den andre sa ifrån: "Tyst med dig! Du och jag får vad vi förtjänar. Vi är rövare, vi har dödat och betett oss illa. Men han där - Jesus han har inte gjort något dumt. Han har bara berättat om Guds rike."
Så tittade han på Jesus och sa: "Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike."
Jesus tittade på honom och sa: "Sannerligen, jag säger dig, redan idag kommer du att vara med mig i paradiset."

Skuggan av ett krucifix i taket i en kyrka.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

När klockan var tolv på dagen blev det plötsligt mörkt.
Det var en solförmörkelse som varade i tre timmar. Jesus ropade med hög röst: "Min Gud, min Gud... varför har du övergett mig?"
Och sen sa han: "Det är fullbordat!"
Jesus var död.
Det blev helt tyst. Det enda som hördes var en svag vind. Officeren som stod under korset sa: "Han var verkligen en bra människa... Guds son."

När de romerska soldaterna såg att Jesus var död, stack en av soldaterna in sin lans i sidan av Jesus kropp. Sen gick de därifrån.
Flera av Jesus vänner, hans lärjungar och hans mamma, stod en bit ifrån och grät.

En man som hette Josef från Arimataia, bad Pilatus om att få ta ner Jesus kropp och begrava den. Pilatus sa ja, och Josef bad några vänner hjälpa honom att lägga Jesus i en grav. Sen rullade de en stor sten framför öppningen.

 

Texten är hämtad från Barnens Bästa Bibel, skriven av Sören Dalevi, illustrerad av Marcus-Gunnar Petterssonoch utgiven på Speja förlag.