Påskvandring

Del 4: Hos Pilatus

I den romerska fästningen mitt i Jerusalem var Pilatus orolig. Påsken var alltid en stökig period för romarna och Pilatus. Påsken handlade ju om hur Gud en gång hade befriat Israels folk.

Och nu hade soldaterna kommit släpandes med en bråkstake som hette Jesus, just på påsken. Dålig tajming, tänkte Pilatus.

Pilatus var den som bestämde om någon skulle dödas eller dömas. Han ville därför prata med Jesus. Men till hans förvåning var Jesus helt tyst. Precis som ett lamm som leds till slakt. Pilatus blev arg: "Förstår du inte att jag har makt över ditt liv?!" sa han. "Jag har bara kommit för att berätta sanningen", sa Jesus. "Och vad är sanningen?" frågade Pilatus. Men Jesus var tyst.

Då tog Pilatus ut Jesus till folkmassan och sa: "Den här mannen har inte gjort något som förtjänar döden." Men folkmassan utanför ropade: "Korsfäst honom! Korsfäst honom!" Pilatus blev ännu argare. Han hade varken tid eller lust att dra igång en rättegång för den där bråkstaken Jesus. Då kom Pilatus på en idé. I fängelset satt nämligen en mördare som hette Barabbas.

Jesus framför Pilatus

"Jag brukar ju alltid släppa en fånge fri vid påsk. Nu får ni välja. Ska jag frige Barabbas eller er kung, Jesus?"

Pilatus var helt säker på vad de skulle svara. Men folket ropade: Frige Barabbas! Frige Barabbas!" Pilatus ryckte på axlarna. Skönt. Det var folkets beslut och inte hans. Men för att vara helt säker på att han inte skulle få skulden, tog han vatten och sköljde sina händer och sa: "Jag är oskyldig till den här mannens blod."

Och så beslutade Pilatus att Jesus skulle korsfästas. Men först överlämnade han Jesus till de romerska soldaterna, så att de skulle kunna misshandla Jesus. Någon av soldaterna tryckte ner en vass krona av törne över hans panna. "Kung Jesus! Messias!" ropade de och skrattade.

Sen lät de honom själv bära sitt kors till en plats utanför staden som hette Golgata.

 

Texten är hämtad från Barnens Bästa Bibel, skriven av Sören Dalevi, illustrerad av Marcus-Gunnar Petterssonoch utgiven på Speja förlag.