Påskvandring

Del 2: Den sista måltiden

På kvällen hade Jesus och hans lärjungar förberett en påskfest. Det hade varit en glad och bra dag, och nu skulle de äta mat tillsammans, precis som man skulle göra när påsken började.

Men när festen skulle börja, blev Jesus tyst och nedstämd. Han tittade allvarligt på alla runt bordet. Så tog han ett bröd. Han tackade Gud, delade brödet och gav det åt lärjungarna. Så sa han: "Det här är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig"

Sen tog han en bägare. Han tackade Gud och gav den till lärjungarna och sa: "Det här är mitt blod. Det är det nya förbundet, mellan Gud och människor. Jag ger mitt liv för att många ska få förlåtelse för sina synder. När ni dricker av den, gör det till minne av mig."

Någon doppar oblaten i nattvardsvinet.
En hand doppar oblaten i kalken som är full med vin. Foto: Kristin Lidell /Ikon

Lärjungarna skruvade på sig. De hade hört Jesus säga flera gånger att han måste dö, men aldrig förstått vad han menat.
Och Jesus fortsatte: "En av er som sitter här i kväll kommer att förråda mig", sa han. Alla lärjungarna blev upprörda och tittade förvånat på varandra.
"Det är väl inte jag?" sa de.

Plötsligt reste sig Judas upp och gick därifrån. Jesus fortsatte att berätta vad som skulle hända. "I natt kommer ni alla att lämna mig och jag kommer att dödas." Lärjungarna protesterade.

"Nä, nä, nä!" sa Petrus. "Det kommer aldrig att ske! Även om alla de andra lämnar dig, så kommer inte jag att göra det."

Men Jesus svarade: "Jo, Petrus. Innan tuppen gal i natt så kommer du att förneka mig tre gånger. Men kom ihåg detta: När jag har uppstått från de döda, då kommer vi att ses i Galileen igen.

 

Texten är hämtad från Barnens Bästa Bibel, skriven av Sören Dalevi, illustrerad av Marcus-Gunnar Petterssonoch utgiven på Speja förlag.