Närbild på en stor orgel med många pipor.
Foto: Josefine Sjöqvist

Orgelfestival i S:ta Maria kyrka

Under söndagarna i augusti har du möjlighet att uppleva fantastisk orgelmusik i S:ta Maria kyrka.

Dansk och Dupré 4/8

Söndag 4/8, kl 19:07, S:ta Maria kyrka. Christian Præstholm är organist i S:t Mortens Kirke i Randers i Danmark. Han utmärker sig som en av de mest betydelsefulla, produktiva och förnyande kompositörerna av kyrkomusik i Danmark. Marcel Duprés 3 Preludes et fugues (op.7) blev vid offentliggörandet 1912 ansedda som helt ospelbara. Bland annat krävs det att man med fötterna spelar fyrstämmiga ackord och treklangsbrytningar i ett rasande tempo. Denna virtuosa musik kompletteras med vackra och karaktärsfulla, men inte nödvändigt- vis mindre virtuosa, koralpreludier av J.S. Bach och Christian Præstholm själv.

Från koraler till Koyaanisqatsi 11/8

Söndag 11/8, kl 19:07, S:ta Maria kyrka. Medverkande: Andrew Canning, orgel. Ett spännande och ovanligt program som sträcker sig från tidig spansk och italiensk musik till modern amerikansk minimalism via svenska folkliga koraler och argentinsk tango. Philip Glass har blivit en av USAs främsta tonsättare och programmet inkluderar musik från filmen Koya- anisqatsi och operan Satyagraha. Det blir också musik av den legendariska österrikiska organisten Anton Heiller, som har en stark koppling till Mariakyrkan i Helsingborg. Det var här som han spelade in flera av sina ikoniska Bach-skivor under 1960-talet. Andrew Canning är född i London 1967 och är sedan 1996 biträdande organist i Uppsala Domkyrka och sedan 2001 universitetsorganist vid Uppsala Universitet.

Den amerikanske virtuosen 18/8

Söndag 18/8, kl 19:07, S:ta Maria kyrka. Kvällens konsert bjuder på en imponerande variation av orgelmusik från olika tidsepoker. Några verk är komponerade för orgel och några bearbetade för orgel från cembalo- och orkesterverkslitteraturen. Från djärvheten hos Händel och i Bachs Kromatisk fantasi och fuga, till den nyansrika skönheten hos Brahms och impressionismen hos Ravel, framför Stephen Tharp musik för att framhäva den rika klangvariationen hos detta mångsidiga instrument. Stephen Tharp har gjort mer än 1500 konsertframträdanden runt om i världen. Han är för närvarande Artist in Residence i St: James’ Church, Madison Avenue i New York.

Orgelverk från Belgien 25/8

Söndag 25/8, kl 19:07, S:ta Maria kyrka. George Chittenden är sedan augusti 2016 organist i S:ta Maria kyrka. Han kommer att spela orgelverk från Belgien, både från den romantiska och den moderna epoken. Konserten består av fyra stora verk, varav tre är skrivna av tre av Belgiens mest kända tonsättare: César Franck, Flor Peeters och Joseph Jongen. Konserten innehåller även ett beställningsverk, tonsatt av Timothy Raymond: en stor och avant- gardistisk meditation baserad på Van Eycks berömda målning Adoration of the Mystic Lamb. Målningen finns att beskåda i ett kapell i Ghents domkyrka.