Hjälp oss att hjälpa offren för kriget i Ukraina

Det finns flera sätt som du kan hjälpa krigets offer på. Du kan hjälpa flyktingar som finns här i Väsby och du kan bidra till hjälp på plats i Ukraina.

Hörde du inslaget i radio? Så här kan du hjälpa till!

I Väsby hjälper vi många i Stockholm men vi behöver bli fler!

I Facebookgruppen Väsbys humanitära hjälp till Ukraina kan du se ett exempel på hur du kan hjälpa till.

Ta reda på om det finns föreningar, församlingar eller Facebookgrupper där du själv bor. All hjälp är välkommen, all hjälp är viktig! 🙏

Bidra genom Swish

Hammarby församling har Ukrainahjälp varje vecka där vi stöttar med matkort, jobbtips och liknande.

Swisha till 1234 610 895 och märk gåvan Ukraina eller använd QR-koden. Alla pengar går direkt till matkort och medicin. Ingen gåva är för liten. Eller för stor.

QR-kod för att swisha till Hammarby församlings Ukrainahjälp
QR-kod för att swisha till Hammarby församlings Ukrainahjälp

Skänk pengar eller tid till flyktingar här i Väsby

Vi börjar med att hjälpa akut den första tiden innan samhällets skydd kommer igång. Vi samarbetar med kyrkor och frivilligorganisationer här i Väsby för att få fram det allra nödvändigaste till de som kommer hit just nu. Men vi behöver din hjälp för att kunna göra det.

Swisha ett bidrag för att hjälpa flyktingar

Vi har lokaler och kontakter men det behövs pengar till det allra mest grundläggande: hygienartiklar, medicin, kläder, mat.

Swisha till 1234 610 895. Märk gåvan »Ukraina«. Alla pengarna som du skickar använder vi till exempelvis matkort och presentkort i centrum. Ingen gåva är för liten. Eller för stor.

Ge av din tid som frivillig

Det finns många sätt som du kan hjälpa till på för att underlätta tiden i Sverige för flyktingarna. Läs mer längre ner på den här sidan eller hör av dig till Lisa Hofverberg på 08-555 168 26 eller lisa.hofverberg@svenskakyrkan.se

Mötesplats för ukrainska familjer

Vi planerar att tillsammans med Facebookgruppen Väsbys humanitära hjälp till Ukraina, kyrkorna i Väsby och Upplands Väsby kommun starta en mötesplats för ukrainska familjer i Vilunda församlingshem på måndagar efter påsk. En viktig uppgift blir att ordna aktiviteter för att göra saker ihop och motverka isolering. Där kan du bidra med din tid på flera sätt:

Umgås

Du kan till exempel

  • fika
  • konversera på lätt svenska
  • vara med på aktiviteter med barn
  • spela pingis.

Möjligheterna är många och behovet är stort. Hör av dig så hittar vi tillsammans en uppgift som passar dig. Du får gärna komma med egna idéer på aktiviteter.

Bidra med din kompetens inom språk, juridik eller ekonomi

Vi behöver volontärer som kan hjälpa till att tolka till och från ukrainska. Vi behöver också hjälp av dig som har erfarenhet av juridik eller ekonomi.

Ge pengar till Act för att hjälpa direkt i Ukraina

Act Svenska kyrkan arbetar med bistånd internationellt. De samarbetar med organisationer i och nära Ukraina. 

En leverans med förnödenheter i nödställda i Ukraina lastas av från en lastbil.
Matleverans till nödställda människor på flykt undan kriget i Ukraina. Foto: Daniel Fekete /HiA/Ikon

Det är viktigt att biståndet är samordnat och organiserat. Därför är det bättre att skänka pengar än exempelvis filtar och kläder. Då går det lättare att se till att det kommer rätt sorts hjälpmedel och att de går lätt att transportera. 

Swisha till Act svenska kyrkan

Swisha direkt till 900 1223 och skriv »Akut« i meddelandefältet. Alla bidrag är välkomna.

Du kan också läsa vad Act Svenska kyrkan berättar om sitt arbete i Ukraina.

Bidra på andra sätt

Har du kläder och saker som du vill skänka bort?

Skänk kläder och saker till Skopan second hand. Flyktingarna får presentkort som gäller på Skopan. Intäkterna från det som ändå säljs går till bistånd, sociala projekt och forskning både i Sverige och utomlands.

Gå till Skopans hemsida.

Vill du erbjuda en bostad?

Upplands Väsby har en sida där du kan anmäla att du har plats i din bostad eller ett tillfälligt boende att erbjuda flyktingar.

Läs mer på Stöd och hjälp till flyktingar från Ukraina på Upplands Väsby kommuns hemsida.