Konsert: John Rutter & Felix Mendelssohn

Konsert: John Rutters Requiem m.m.

Nyhet Publicerad Ändrad

Välkommen på konsert med kör och orkester i Vilunda kyrka på lördag 28 oktober klockan 16 eller i Tibble kyrka i Täby på söndag 29 oktober klockan 16.

All Things Bright and Beautiful (1984)
Text: Cecil Frances Alexander
Musik: John Rutter

Hear My Prayer (1844)
Text: psaltaren, psalm 55
Musik: Felix Mendelssohn

Requiem (1985)
Text: ur Bibeln
Musik: John Rutter

Samma konsert ges 28 oktober klockan 16 i Vilunda kyrka i Upplands Väsby.

Mats Gålnander, dirigent
Katrina Hedén, sopransolist

Nina Granat, cello
Cecilia Kivling, flöjt
Ismahni Björkdotter, harpa
Jan Holmgren, oboe
Anders Gustafsson Forslin, orgel
Johannes Carlsson, slagverk
Martin Larsson Nöjd, slagverk

Gribbylunds kapellsångare, Täby
Hammarbykören, Upplands Väsby
Hammarby ungdomskör, Upplands Väsby
Väsbykören, Upplands Väsby

Fri entré!

Om kompositörerna

Felix Mendelssohn (1809–1847)

Tysk pianist, dirigent och tonsättare av judiskt ursprung, född 3 februari 1809 i Hamburg. Han började tidigt sina musikstudier och skrev redan i tonåren sina första mogna verk. Under sin livstid gjorde han banbrytande insatser för att göra J. S. Bachs musik känd till den vidare allmänheten. Han framförde till exempel 1829 som tjugoåring Matteuspassionen av Bach, vilket var det första framförandet av detta verk sedan Bachs död 1750.

Mendelssohn skrev bl.a. 12 Symfonier, pianoverk, orgelverk, kammarmusik och vokalmusik. Bland hans mest kända verk finns pianosamlingen »Lieder ohne Worte«.

Källa: Nylund & son

John Rutter (1945–)

Brittisk tonsättare och dirigent född 24 september 1945 i London och verksam huvudsakligen med körmusik. Hans verk spänner över många genrer från enkla visor till mer komplicerade strukturer, det mesta dock fast förankrat i den brittiska körkulturen. Han är själv utbildad vid Clare College i Cambridge och har också verkat där som lärare.

För att hinna med att komponera avgick han som lärare och bildade också sin egen professionella ensemble Cambridge Singers med vilken han gjort en mängd skivinspelningar.

Källa: Wikipedia