Karl-Gustav Råsmark har hunnit göra många exkursioner i naturen med elever under sina 40 år som biologilärare på gymnasiet, de flesta av dem på Burgårdens gymnasium i Göteborg. Att studera och räkna ståndare och pistiller i blommorna har lockat många att sätta ögat till luppen. Men luppen lade han inte undan då han gick i pension.
Karl-Gustav såg dagens ljus en sommardag 1952 i småländska Älghult och växte upp i Alstermo några mil utanför Nybro.
– Jag är väl nästan född i skogen, säger han med ett leende. Jag hade storskogen som närmaste granne under mina första tio år, där var jag nästan jämt, byggde kojor och gjorde dämmen i bäckarna. I skogen kände jag mig hemma.
Mamma var småskollärare och tog barnen ut i naturen. Pappa var järnvägstjänsteman och spelade gärna fiol och ledde körer i församlingen. Han fick alltså både naturen och musiken med sig hemifrån, det senare är nämligen hans andra stora passion. Familjen var medlemmar i Svenska Missionsförbundet och Karl-Gustav spelade tidigt klarinett och orgel på gudstjänsterna. Numera har han sin kyrkliga hemvist i Fässbergs församling.
Till Göteborg kom han i början av 1970-talet för att plugga. Fascinerad som han var av Söderhavet och dess myllrande liv tänkte han sig först en framtid i den marina världen, men sedan blev det biologi och lärarutbildning. Under studietiden kom han också med i gruppen som gjorde den ekumeniska tidningen Nytt Liv och blev en del i den gemenskapen.
– Gemenskapen där gav mig ett bredare perspektiv på kristen tro än jag var van vid, det gav mig en bredd som omfattar hela livet. Det var ungefär samma känsla då jag senare fick kontakt med norska Korsvei-rörelsen.
Rörelsen hade en festival i Rättvik 1988, där Karl-Gustav tillsammans med hustrun Berit ordnade vandringar i naturen tillsammans med barnen – och luppen. Norska Korsvei fick så småningom en svensk gren som också började ordna festivaler. Och vid en sådan festival på Björkenäsgården utanför Örebro kom namnet till honom – Lupptäcktsfärd!
Och många följde honom ut bland buskar, ormbunkar och örter vid Hjälmarens strand.
– Du behöver inte åka långt för att möta underverk, säger han. Skaffa en lupp och gå på lupptäcktsfärd. Då missar du inte de små miraklen och kan förundras över det stora i det lilla.
Och så berättar han entusiastiskt om björnmossan och dess kapslar med sporer, hur spermierna från den hanliga mossan (de är tvåkönade!) simmar över till hon-plantan.
– Fascinerande! Hur kan man inte få existentiella tankar när man ser detta!?
Även om Karl-Gustav släppte drömmarna om Söderhavet, så har havet en stor plats i hans liv. Kajaken bär honom ut bland kobbar och skär. Kameran har han oftast med sig, naturligtvis försedd med makroobjektiv så att han kan komma nära det lilla. Några av sina makrobilder har han samlat i en liten bok med titeln Lupptäcktsfärd. Nedan ser du några bilder ur hans samlingar.
Text & porträttbilder: Lasse Bengtsson, foto & bildtexter: Karl-Gustav Råsmark
Texten har tidigare publicerats i tidskriften Korsväg nr 2 2023