Domkyrkan i Göteborg
Foto: Daniel Hultenmo

Fredsdagen firades med föreläsningar, specialskriven poesi och sång

För att högtidlighålla andra världskrigets officiella slut så firas Fredsdagen den 8 maj varje år. Svenska kyrkan har under många år samarrangerat ett evenemang för uppmärksamma den här viktiga dagen, så också i år. "Historien har relevans för idag när vi ser hur fascistiska och nazistiska strömningar återigen blir starka", säger Mikael Ringlander, projektledare för Fredsdagen på Göteborgs stift.

För demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld – så löd parollen för den samling som hölls i Domkyrkan i Göteborg den 8 maj för att fira Fredsdagen. Flera olika aktörer stod bakom arrangemanget, bland andra Judiska församlingen, Göteborgs stad och så då Svenska kyrkan. Mikael Ringlander har i flera år ansvarat för Svenska kyrkans del i evenemanget.

– I en tid av allt fler försvagade demokratier, hårdnande polarisering och en pågående kamp om vad som är kunskap och fakta så tycker vi arrangörer att det är viktigt att samlas och påminna oss själva och alla andra om betydelsen av ett kontinuerligt och långsiktigt arbete där vi skaffar oss redskap att diskutera värdefrågor kring demokrati, medmänsklighet och tolerans. Vi behöver minnas offren för Förintelsen och andra folkmord för att aldrig glömma och ständigt motverka den historieförfalskning som antidemokratiska krafter ägnar sig åt, säger Mikael Ringlander.

Programmet som sändes live 8 maj (och även går att se i efterhand nedan) innehöll flera föreläsningar men också musik och poesi. Några av de medverkande befann sig på plats i Domkyrkan medan andra spelades in från annan ort. Sammantaget blev det en bra mix med intressanta och tankeväckande föreläsningar och underhållning.

– Det var väldigt glädjande att vi fick ihop en bred grupp som med stor kompetens på olika sätt belyste demokratifrågor, avslutar Mikael Ringlander.

Maria Bergius, präst i Domkyrkan och George Braun var konferencierer under programmet.

MEDVERKANDE

Fredrika Lagergren Wahlin, statsvetare och vicerektor Göteborgs universitet, styrelseledamot Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne

Per Svensson, kulturjournalist, mottagare av Frihetspennan 2020

Ingrid Lomfors, historiker och överintendent Forum för levande historia

Musikframträdande och poesi

Martin Bagge, vissångare, författare

Lina Ekdahl, poet

Arrangörer: Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus studieförbund, Medieakademin och Innerstaden Göteborg. Med stöd av Levande Historia i Göteborg.

Här kan du ta del av hela sändningen från 8 maj 2021:

Ta del av fler evenemang på Kultursamverkans webb:

Kultursamverkan

Göteborgs stift finns med i många olika kulturella arrangemang såsom Bokmässan, Göteborg Film Festival, Kvalitetsmässan, Vetenskapsfestivalen, utställningar, temamässor och konserter. Här ser du vad som är på gång!