Lisebergsgranen
Foto: Stefan Karlberg, Liseberg

Jag vill påstå att julen är god

I början av hösten kom beskedet att Liseberg inte skulle få ha öppet under julen och därför beslöt de sig för att inte heller tända någon julgran. Protesterna lät inte vänta på sig.

Och ledningen var inte sämre än att de kunde ändra på sig. Nu lyser granen väl synlig i stora delar av Göteborgs innerstad. Vilket klokt beslut, för sällan har väl ljusslingor varit så viktiga som detta år! Jag kan till och med förlika mig med blinkande och kulörta lampor.

När adventsgudstjänster, julsångskonserter och adventsmys är inställda, eller i bästa fall omställda, så är det lätt att tungsintheten faller över en. Ljusen blir då hoppfulla tecken på vår tro att ljuset är starkare än mörkret. Adventsljusstakarnas nedräkning mot jul blickar framåt mot undret som sker i Betlehem. Det kommer en god jul också i år.

Senaste numret av Göteborgs stifts tidskrift Korsväg har temat kommunikation som berör. Adventsstjärnor och blinkade julgranar kommunicerar ordlöst och de skingrar många slags mörker denna annorlunda adventstid. Jag vill påstå att de berör pådjupet.

Men, frågar kanske någon – hur gör vi med julkorten? Är det rimligt att skicka hurtfriska hälsningar om en god jul detta år. En jul som med stor sannolikhet kommer att firas i små sällskap och fler än vanligt kommer sitta ensamma.

Julen är en högtid som väcker många känslor, allt från nostalgi och förväntan till stress och oro. I skrivande stund vet jag inte om den kommande julen blir stämningsfull eller avslagen, men oavsett vill jag påstå att julen är god. Det finns all anledning att skriva julkort och sända hälsningar som likt adventsljusen vittnar om att världen inte är öde och tom. För julens glädje är inte beroende av vad du och jag åstadkommer eller känner. Det är en glädje som kommer sig av Guds handlande, att Gud i sin kärlek låter sig födas som en människa i denna värld. Det värnlösa barnet i krubban väcker föräldrarnas omsorg, änglarnas lovsång och herdarnas förundran. Det berör på ett sätt som går djupare än julgransglitter och lyckade reklamkampanjer. Det är en konkret händelse med kosmiska dimensioner.

Stilla natt, heliga natt! Allt är frid. Stjärnan blid skiner på barnet i stallets strå och de vakande fromma två. Kristus till jorden är kommen, oss är en Frälsare född. Men önskan om en god jul och ett gott nytt år!

+Susanne

(Julhälsningen är publicerad i Korsväg nr 4 2020)