Till stiftets kyrkoherdar
(2020-11-17)
Detta är en prövningens tid. Så uttryckte sig statsminister Stefan Löfven vid gårdagens presskonferens. Det är ett uttryck som vi i Svenska kyrkan är väl förtrogna med. De närmaste veckorna kan beskrivas som en fastetid för hela folket då vi i ännu större utsträckning än tidigare behöver avstå fysiska kontakter och tillsammans förhindra smittspridningen av Covid-19. Det är självklart att vi tar situationen på största allvar och skyndsamt anpassar vår verksamhet till de rekommendationer som förväntas träda i kraft nästa vecka. I går gjorde biskopsmötet följande uttalande:
Uttalande från Svenska kyrkans biskopar
I enlighet med de bestämmelser som förväntas gälla från den 24 november 2020 ger vi följande gemensamma råd och rekommendationer:
- Värna den diakonala omsorgen.
- Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande inklusive medverkande.
- Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max 8 personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.
- Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.
- Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.
Låt mig ge några kommenterar till vårt gemensamma uttalande.
I fredags mötte jag diakoner med samordnarfunktioner från hela stiftet. De vittnar samfällt om stora diakonala behov men också om många kreativa sätt att lösa dem. Efter gårdagens presskonferens är det lätt att tappa modet. Vi vet sedan tidigare att julen är en svår tid för många – hur ska det då bli i år?
De nya bestämmelserna utmanar oss att än en gång ställa om vårt arbete för att fullfölja vårt uppdrag som kyrka. Det är ingen enkel uppgift, men den är livsnödvändig. Uppgiften är tvåfaldig; den handlar dels om att förhindra smittspridning, dels om att ge vårt bidrag till att stärka människors uthållighet och livsmod.
Sedan mars månad ökar samtalen till jourhavande präst. För att möta efterfrågan har tiderna utökats men det är uppenbart att behoven av samtal inte kan mättas enbart med akuta själavårdsinsatser utan måste kompletteras med församlingssjälavård. Jag vill därför uppmuntra er både att fundera på vad ni kan göra lokalt och vädja till er att bidra i rekryteringen av fler präster till jourarbetet.
Liksom tidigare framhåller vi biskopar vikten av ett fortsatt gudstjänstfirande. Det behöver huvudsakligen, men inte undantagslöst, ske digitalt. Formerna för detta får anpassas efter de lokala sammanhangen. Behöver ni resonera kring gudstjänstfrågor så finns gudstjänsthandläggare Cecilia Nyholm till er hjälp.
Under denna pandemi har hela vårt samhälle tagit stora digitala kliv. Vi behöver fortsätta den resan i kyrkan och samtidigt vara uppmärksamma på de människor som hamnar på efterkälken av olika skäl.
Vi biskopar är medvetna om att regeringens förslag är ett förslag. Men ingen kan tveka på allvaret i situationen och det tydliga budskapet om att vi inte bör samlas fler än åtta personer. I dagens Sverige har Länsstyrelserna möjlighet att förändra regelverk med mycket kort varsel vilket vi sett i både Västra Götaland och i Halland. Jag vill därför informera er om att jag har kontakt med landshövdingarna i båda dessa län. Det är stor sannolikhet att vi får nya lokala råd inom den närmaste tiden.
Under dagen har det hållits en rad samråd kring begravning. Svenska kyrkan kommer, som huvudman för verksamheten, i sitt remiss-svar och fortsatta kontakter med myndigheter be om ett förtydligande som går ut på att 20 personer, plus medverkande, kan komma till begravning om lokal och andra förutsättningar medger det.
Idag är det ingen som vet när vi kan återgå till att samlas i större skaror på det sätt som vi brukar göra. Själva ovissheten är tröttande och jag kan därför inte nog understryka hur viktigt det är att ni håller kontakt med varandra i kontraktet. Vi behöver växeldra för att gemensamt ta oss igenom denna prövningens tid. Vi behöver också be för och tillsammans med varandra, för människor som lider och för hela världen. Att avstå fysisk kontakt är inte samma sak som att avstå social kontakt – använd de möjligheter som finns både i arbetslaget i och i församlingsgemenskapen.
Till slut vill jag uttrycka min uppskattning för allt det goda arbete ni gör och ert goda ledarskap. Jag har fullt förtroende för att ni också fortsatt tar ansvar och fattar kloka beslut. Liksom tidigare hoppas jag att ingen tvekar att ta kontakt ifall det finns frågor som ni vill tänka tillsammans kring.
Jag avslutar som jag brukar med Paulus ord till Timotheus:
Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens och självbesinningens. (2 Timotheosbrevet 1:7)
Bed för mig såsom jag ber för er
+Susanne