Julbrev till Garde församling

Nyhet Publicerad

...eller 3:e Coronabrevet… Nåd och frid från Herren Jesus Kristus och God och välsignad juletid till er alla! Även jul, nyår och trettonhelgerna blir annorlunda i år, och av de signaler vi får måste vi nog alla ställa in oss på att även om vaccinationerna kan börja i februari nästa år, så dröjer det innan restriktionerna lättar, kanske ända fram mot försommaren. Håll ut i kärlek och omsorg om varandra!

Just nu lyses mörkret upp av alla ljusslingor ute i trädgårdar och i fönster av stjärnor och adventsstakar och av levande ljus inomhus. Men ändå blir det inte sig likt när vi inte kan träffas med familj och vänner och inte heller i kyrkan som vanligt. Men vi håller ut, vi uppmuntrar och stöttar och ber för varandra för att vi är rädda om varandra och för att vi inte vill att personal inom vård och omsorg och barnomsorg ska slitas ut, utan att även de skall kunna komma hem några dagar under helgerna och vara med sina närmaste.

I Garde församling kommer vi fortsätta fira gudstjänster. Kanske några tycker det är dumt. Det finns olika tankar. Våra kyrkor är stora och luftiga och vi kan vara 8 personer med flera meter avstånd. Det är också vårt sätt att hålla hoppet levande, hålla bönen vid liv och ljusen tända. I tider av oro, lidande och missmod har kyrkan i alla tider ändå firat och berättat om att ljuset övervinner mörkret, fortsatt be för bygd och människor, fortsatt tända ljus och ringa klockor för att påminna om att detta är en ”liten tid”, som Jesus säger, ”En liten tid och ni ser mig inte, ännu en liten tid och ni ser mig igen.”

Jules stora budskap är att Gud kommer till oss, som en av oss. En människa som också han var utsatt för fara, lidande, sjukdom, missmod, tvivel, sorg,… ja allt det där som vi kan erfara nu, men också en människa som mitt i detta  skattade, förundrades, åt och drack, var med sin närmaste vänner ( fast de var 12 och inte 8 …) osv. Det ena utesluter inte det andra. Allt tillhör det mänskliga livet. Och detta liv, detta mänskliga liv, Jesu liv och vårt, är helt och hållet i Guds goda händer. Från vår födelse, liksom Hans i Betlehem, till vår död, lever vi i Guds händer. Kanske kan denna tid, denna coronatid, också vara en öppning för oss att fördjupa vår förundran över och närvaro i det liv som är oss givet – inte det vi tänker oss, eller drömmer om, utan just det som ÄR. Att vara människa är att vara begränsad i tid och rum, just nu ett mindre rum än vi vant oss vid, men det gör oss inte till mindre människor. Jesu mänskliga liv på jorden var ganska begränsat. Rörelsefriheten var begränsad av en ockupationsmakt och av de förutsättningar som fanns då. Han reste inte långt, vandrade några mil fram och tillbaka i ett område som inte var större än denna ö – men ändå rymdes hela Guds härlighet i detta begränsade liv. Så är det också med var och en av oss.

Så till några praktiska saker. I adventstid har jag prövat at ha två digitala grupper på gång, en ”otendag” med Selma på onsdagar kl 15. Vi ses via zoom över en kopp kaffe och samtalar utifrån en av Selmas noveller (men samtalet kan landa på mycket andra ställen). Och ett bibelsamtal där vi läser texterna inför söndagen och samtalar (och även där får samtalet leta sin egen väg) på torsdagar kl 19. Vill du vara med men inte riktigt vet hur man gör. Ring mej så kan jag försöka guida eller koppla ihop dej med någon som kan. Det kan ju vara bra att kunna videochatta nu i dessa tider också med vänner och familj om restriktionerna håller i sig.  Då kan du se våra zoomsamtal som ett övningsrum! (Och är du som läser detta en hejare på att via telefon guida och hjälpa människor att komma i gång med zoom – hör av dig så kan jag koppla dej samman med folk som behöver hjälp). Det har kommit mellan 4 och 9 personer varje gång så jag fortsätter även efter helgerna tänker jag.

Helgernas gudstjänster ser ni här på programmet invid. Lite förklaringar kanske. Alskog står kall men jag vill ändå tända ljusen på altaret under jul så på julafton mellan kl 17 och 18 är kyrkan upplyst med levande ljus – jag finns där och när ni kommer in – max 8 åt gången –sjunger vi en julpsalm och jag ber en kort bön och ger er välsignelsen om ni vill. Det finns också möjlighet att tända ljus för nära och kära man inte kan träffa denna jul i ljusbäraren.

Vi hoppas vi fått ordning på värmen i Etelhem – men klä er varmt om den skulle krångla. Varje juldag firas en Mässa i Garde kyrka – men utan musiker och klockare (vi behöver hushålla med resurserna) – så den blir lite enklare och vi sjunger á capella. Men det firas mässa ändå alla söndagar och helgdagar. (att det blir just i Garde är för att det är den kyrka jag lärt mig bäst och klarar av att sköta ”själv” – men vill någon av er som församlingsbo komma och hjälpa till med läsningar, klockringning, tända ljus innan, mm så välkomna!) Står det Högmässa är det både musiker och klockare med. Under juldagarna kommer också kortare gudstjänster hållas i våra varma kyrkor  - Julotta x3 i Lye, ”Önskepslamen”x3 i Etelhem och ”Julmusik”x3 i Garde – kortare gudstjänster, max 25 min, där vi sjunger eller lyssnar på musik och får höra dagens text och be en bön. Max 8 p åt gången – men eftersom det är så kort kanske man kan ta en promenad om det skulle vara fullt just första gången. Skulle några komma till sista gången och det är fullt så kör vi en till efteråt om ni vill vänta.  På nyårsafton kommer det vara en utomhus drop-in nyårsbön i Gunnfjauns Kapell. Jag tänder upp med marschaller och en levande eld. Tanken är att man skall kunna komma och lägg något i elden (en kotte kanske) som symbol för det man vill lämna och inte bära med sig in i det nya året och sedan lägga något på altaret (en liten sten eller en kastanj kanske) som symbol för det man vill be för inför det nya året. Också finns jag där och kan be välsignelsen över er. Max 8 p åt gången inne i ruinen – även utomhus. På detta sätt händer något i Ardre socken också under helgerna fast kyrkan är stängd för renovering.

Vi (musiker Olof, klockare Linda, och jag) har också spelat in en liten julhälsning (ett litet julkort) i varje kyrka (även Ardre!) som kommer läggas ut på Gardes FB och berörd sockengrupp 20-24 dec. Dela dom gärna vidare. Vi är också med i Roma klosters pastorats julkalender som ni kanske har sett och på Annandagen kommer en extra lucka från prästgården med Olof på dragspel!

I övrigt är våra kyrkor öppna (utom Ardre) dagtid för enskild andakt och stillhet och i Garde, Etelhem och Lye kommer julkrubbor stå framme.

Sitter Du nu ensam under helgerna hör av dig så kan vi prata bort en stund på telefon och kanske sjunga en julpsalm. Det kan också vara bra att veta att Jourhavande präst har extra öppet både i telefonjouren och chatten under helgerna.

Pax et Bonum

Felix- er präst