Fresta församling Besöksadress: FRESTA KYRKVÄG 2, 19454 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling Webbplats

Om kyrka och församling

Fresta församling tillhör Sollentuna kontrakt i Stockholms stift och har 12 345 invånare, varav 67,5% tillhör Svenska kyrkan.

Fresta församling tillhör Sollentuna kontrakt i Stockholms stift och har 12 345 invånare, varav 67,5% tillhör Svenska kyrkan. Fram till 1982 hade Fresta ingått i Hammarby-Fresta pastorat, med eget kyrkoråd och fullmäktige. Rollen som moderförsamling har växlat några gånger mellan de båda församlingarna genom seklen, synliggjord bland annat genom att kyrkoherden alltid varit bosatt i moderförsamlingen. Sedan 2011 håller Fresta församling inte längre med tjänstebostad åt kyrkoherden. På 1200-talet var Fresta annexförsamling till Hammarby, men blev det gemensamma pastoratets moderförsamling under 1400-talet. På 1960-talet ändrades förhållandet till det motsatta. 1982 blev Fresta eget pastorat.

Namnet Fresta återfinns tidigast år 1291 i Svenskt diplomatarium. Under järnåldern fanns det gravfält vid varje gård eller by i denna del av Uppland. Bygravfälten i Grimsta, Sanda, Odenslunda och Fresta var i bruk till dess trakten fick sin kyrka och kristna begravningsplats.