Foto: Johannes Wikman Franke

Om Frestakören

 


Kören tar fortsatt emot nya sångare, gärna basar och tenorer. Kontakta körledaren.
---------------------------------------------------------------

 

Om kören

Frestakören är församlingens äldsta kör, grundad 1955.
Kören arbetar främst med den klassiska kyrkomusiken. Här finns gott om musikaliska utmaningar, stora upplevelser med duktiga musiker och solister och inte minst ett glatt kamratskap. Kören samlar ett 20-tal sångare. Kören medverkar regelbundet i gudstjänsten och ger konserter/musikgudstjänster vid ett flertal tillfällen under året. Det är roligt att sjunga i Fresta kyrka som har en utomordentlig akustik och anor från 1200-talet.

Repertoaren består huvudsakligen av sakral musik, men vi sjunger även profant.
Längre och kortare resor står också på programmet.
Kören är alltid intresserad av att få nya sångare.

Ljudnivån är hög i Fresta församlingsgård. Frestakören har tagit paus för en fika mitt i kvällens repetition. Här dryftas allt: världshändelserna, körens senaste framträdande, personliga små och stora bekymmer och allt däremellan. Atmosfären är trivsam, minst sagt. Sedan börjar det lättsamma allvaret igen. Ett träget övande, lyssnande, prövande och upprepande. Rätt, rent och musikaliskt ska det vara!

Frestakören har ofta något större projekt på gång. En av de största var Bachs Mässa i h-moll. Efter två år av hårt och roligt slit framfördes verket tillsammans med medlemmar ur Radiosymfonikerna inför en fullsatt Fresta kyrka. Vilken upplevelse! Bachs juloratorium var också en höjdare, såväl som Faurés och Mozarts requiem, och flera andra större verk.

Men upplevelserna behöver inte vara storslagna för att de ska kännas meningsfulla. Ett uppskattande ord efter en gudstjänst eller en konsert i det mindre formatet ger också mycket energi och glädje.

Bli medlem i Frestakören?

Har du lust att sjunga och kanske bli medlem i Frestakören? Vi är alltid intresserade av nya medlemmar.

För att komma med i kören provsjunger man för körledaren. Om man blir antagen eller inte handlar förstås om vilka stämmor som just då behöver flera sångare. Det kan också ha att göra med om röstens styrka eller klangfärg passar in med de övriga i stämman. Körvana sedan tidigare är alltid bra. 

Tveka inte att kontakta körledaren om du är intresserad!