Fresta församling Besöks- och postadress: Fresta kyrkväg 2, 19454 Upplands Väsby Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling

Om Frestakören

Frestakören är församlingens äldsta kör, grundad 1955, och leds sedan juni 2018 av organisten Nina Walloschke.
Kören arbetar främst med den klassiska kyrkomusiken. Här finns gott om musikaliska utmaningar, stora upplevelser med duktiga musiker och solister och inte minst ett glatt kamratskap. Kören samlar ett 30-tal sångare. Kören medverkar regelbundet i gudstjänsten och ger konserter/musikgudstjänster vid ett flertal tillfällen under året. Det är roligt att sjunga i Fresta kyrka som har en utomordentlig akustik och anor från 1200-talet.

Repertoaren består huvudsakligen av sakral musik, men vi sjunger även profant.
Längre och kortare resor står också på programmet.
Kören är alltid intresserad av att få nya sångare.
Ljudnivån är hög i köket i Fresta församlingsgård. Frestakören har tagit paus för en fika mitt i kvällens repetition. Här dryftas allt: världshändelserna, körens senaste framträdande, personliga små och stora bekymmer och allt däremellan. Atmosfären är trivsam, minst sagt. Sedan börjar det lättsamma allvaret igen. Ett träget övande, lyssnande, prövande och upprepande. Rätt, rent och musikaliskt ska det vara!

Frestakören har ofta något större projekt på gång. En av de största var Bachs Mässa i h-moll. Efter två år av hårt och roligt slit framfördes verket tillsammans med medlemmar ur Radiosymfonikerna inför en fullsatt Fresta kyrka. Vilken upplevelse! Bachs juloratorium var också en höjdare, såväl som Faurés och Mozarts requiem, och flera andra större verk.

Men upplevelserna behöver inte vara storslagna för att de ska kännas meningsfulla. Ett uppskattande ord efter en gudstjänst eller en konsert i det mindre formatet ger också mycket energi och glädje.

Nina Walloschke

Kyrkomusiker