Föreläsningar & Programkvällar

Föreläsningar och programkvällar

Vi inbjuder regelbundet till föreläsningar eller programkvällar. Teman kan t ex vara föräldraskap, relationer, kristen tro, teologiska ämnen eller annat.

Mindfulness i familjen

Torsdag 21 november
i Bollstanäs församlingshem kl 19.00-21.00

Maja Öberg

Minska stress, förbättra relationer, öka självkänsla, förbättra sömnen.
Detta är några av de effekter mindfulness kan ge oss och det gäller barn som vuxna och i relation till varandra. Denna föreläsningskväll berättar jag om vad mindfulness är, hur det fungerar och framförallt, hur man gör! Och hur man kan göra i familjen för att få mer närvaro och välbefinnande i vardagen, tillsammans. Givetvis kommer vi göra några övningar och det finns tid till frågor och reflektion. Ta gärna med dig lite äldre barn och lär er mer om detta tillsammans.
Föreläsare: Maja Öberg, certifierad mindfulnessinstruktör.

Anmälan till Carina Karlsson   carina.m.karlsson@svenskakyrkan.se

Kristologi - läran om Jesus Kristus

Söndag 24 november
i Fresta församlingsgård 12.45

Kristologi - läran om Jesus Kristus. Inte religionsgrundare utan Guds ikon i världen. 60 min föreläsning. Håkan Simonsson, präst.

Stress - vår bästa vän.

Torsdag 5 december
i Fresta prästgård kl 8.00-9.00

Hur kan vi förhålla oss smartare till den stress som är en oundviklig del av oss själva och livet?

Favoriter i repris

Söndag 22 december
i Fresta församlingsgård 12.45

Varför finns ondska om Gud är god? Drömmar i Bibeln - vad betyder de? Da Vinci-koden - vad ska man tro? 60 min föreläsning. Håkan Simonssn, präst.

Bild: Dakota Corbin on Unsplash

Träning efter graviditeten

Måndag 20 januari
i Bollstanäs församlingshem kl 10.00-10.45

Är du osäker på hur du ska börja träna efter en graviditet? Denna måndag ges en introduktion av Elin Mexter som är certifierad MammaMagetränare.
Elin träffar många nyblivna mammor som vill ha hjälp med sin träning. Elin kommer att tala om vad som händer med mammakroppen efter en graviditet och du får pröva på att träna de djupare musklerna i bäckenbotten och djupa magen. ”Det är långsam och lätt träning som gäller i början”, säger Elin. ”Många mammor börjar med alltför tunga övningar, vilket kan leda till problem.”
Föreläsningen är kostnadsfri.

Bild: Joakim Carlström/IKON

Relationen

i Bollstanäs församlingshem kl 19.00
"Från stormande kärlek till fungerande team - en kväll om parrelationens upp- och nergångar.” Med Jana Söderberg, kommunikationstränare, föreläsare, författare och coach.
Många är vi som drömmer om bilden av paret som i pensionärsåldern hand i hand promenerar längs stranden. Harmoni totalt, så vill vi gärna ha det. Reklambranschen matar oss dagligen med målbilder av den perfekta familjen, den perfekta relationen och det perfekta livet där allt ser så enkelt ut. Då är det lätt att känna frustration när den egna verkligheten avviker och dagliga diskussioner om arbetsfördelningen hemma dominerar vår relationstid.
Precis som vår fysiska styrka och kondition behöver även relationen träning och underhåll. Varmt välkommen till en kväll fylld med inspiration, igenkännande och en stor dos humor.  Föreläsningen är kostnadsfri.

Anmälan 08-594 105 30
carina.m.karlsson@svenskakyrkan.se

Terrorism i religionens namn

Torsdag 20 februari
i Bollstanäs församlingshem kl 18.30
Soppa 18.30, därefter 30 minuters föreläsning med möjlighet till efterföljande samtaI.

Hur går det att förstå drivkrafterna bakom och vad kan man göra för att dessa inte ska ta sig uttryck i terrorism?
Om salafism, populism och meningen med livet.

Utvecklingspsykologi och tro

Torsdag 16 april
Bollstanäs församlingshem kl 18.30
Soppa från 18.30, därefter 30 minuters föreläsning med möjlighet till efterföljande samtal.

Hur tänker en 8-åring om döden? Hur stöttar man en tonåring i existensiella frågor? Varför kan ens barnatro vara svår att leva i när man är vuxen?
Om hur hjärnans och psykets utveckling påverkar också tro och livsfrågor.