Foto: Kristin Lidell/IKON

Någon att tala med

Har du hamnat i en situation då livet känns tufft? Behöver du någon som lyssnar? I kyrkan finns människor som i sin tjänst har detta till sin uppgift.

Samtalen kan exempelvis handla om konkreta händelser som att genomgå en skilsmässa, befinna sig i en vårdnadstvist eller att förlora sin inkomst. Det kan också handla om känslor av stress, ensamhet eller sorg.

Det är skönt att ha någon att dela sorger och bekymmer med, någon som lyssnar tålmodigt, någon du kan lita på. En del har sådana människor i sin närhet, andra har det inte. 

Så får du stöd av Svenska kyrkan
Svenska kyrkan erbjuder flera olika former av stödsamtal. Jourhavande präst per telefon, enskilt samtal med din församlingspräst eller diakon och samtalsgrupper är några exempel. Vill du prata med någon av oss, så kan det vara bra att känna till att vi har absolut tystnadsplikt. Alla samtal är kostnadsfria! 

Kyrkans familjerådgivning
Kyrkans familjerådgivning finns till för dig som har samlevnadsproblem eller som upplever svårigheter i dina nära relationer. Detta är ett samverkansprojekt mellan Eds församling i Upplands Väsby och Sollentuna församling.

Kyrkans familjerådgivning- erbjuder en lugn miljö och tar samtalet till hjälp att reda ut, klargöra och bearbeta relationsproblemen.
- ger utrymme till att uttrycka och förstå egna känslor och behov, samt till att ömsesidigt lyssna till varandra.
- kan vara en möjlighet för par att se nya sätt att utveckla relationen.
- ger tid för bearbetning vid en separation.
- har ingen registrering och arbetar under sekretess.
- har respekt för varje människas förhållningssätt till livet.

Mer information hittar du här

Turebergskyrkan/Församlingshuset,
Sköldvägen 12A, Sollentuna centrum

Jourhavande präst via telefon
Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande Präst. 
Öppet för samtal alla dagar klockan 21:00-06:00. 
Både prästen och den som ringer är anonyma för varandra.

Digitalt brev
Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen. Du får svar på ditt digitala brev inom 24 timmar efter att du skickat det. Svaret ligger kvar i 15 dagar. 
Länk till digitalt brev 

Chatt
Via chatten når du Jourhavande präst flera kvällar i veckan. Chatten är öppen måndag - torsdag, klockan 20:00-24:00.
Säkerheten är lika hög som när du ringer. Du får vara anonym och det är enbart du och prästen som chattar med varandra. Ingenting sparas. Innehållet i chatten krypteras och försvinner när chatten stängs ner eller chattiden gått ut.
Länk till chatten

Här kan du läsa om GDPR

Kontaktuppgifter till präster och diakoner i Eds församling