Foto: Magnus Aronson

Eds kyrkas brudkronor

Att bära brudkrona är en gammal kristen tradition. Här presenteras de brudkronor som tillhör Eds församling.

Brudkrona från 1865

Brudkrona av pressat, förgyllt silver. en öppen krona med 8 spetsar. Hjässbandet kantas av pärlstavar, mellan dessa finns 6 rektagulära blåemaljerade fält med bladverk och symbolerna för tro, hopp och kärlek i silver. På kronans bladspetsar sitter blå och röda stenar. En graverad inskription "John Erik Ekström - Brita Curman 19 4/6 27" återfinns på ringens insida.

Kronan är tillverkad av silversmed EA Norlander i Stockholm 1865. Den är skänktes 1949 till församlingen av Signhild Curman (g.m. Jon Sigurd Curman). Brita var Signhild och Sigurds äldsta dotter och kronan användes första gången i Eds kyrka vid det nämnda parets vigsel i kyrkan den 4 juni 1927.

Brudkrona av Libraria Konsthantverk

Brudkronan är en av kyrkans vackraste och mest personliga inventarier. I många fall har kronan skänkts under 1940- eller 50-talet, inte sällan av en syförening eller familj med anknytning till församlingen. Församlingens andra brudkrona (på bild) i silver är en gåva från 1975 av Eds kyrkliga syförening. Den är tillverkad av Libraria konsthandverk och dekorerad med opaler och odlade pärlor.

Är du intresserad av att låna kyrkans krona när du gifter dig, kontakta vigselprästen. Brudkronorna är en del av kyrkans inventarium och lånas inte ut utanför församlingen. Brudkronor är avsedda att användas i den kyrka de tillhör.

Gör det personligt, gift er i kyrkan!

Bröllop

Genom vigseln förenas två personer i äktenskapet. De lovar att med varandra i livslång trohet dela livets glädje och sorg. Den kärlek som förverkligas i äktenskapet är ett tecken på Guds kärlek. Grundläggande för äktenskapet är de ömsesidiga löftena och ett offentligt uttryckt samtycke.

Här kan du läsa om GDPR.