Foto: Montage

Diakonen på Asptuna

Nyhet Publicerad

Thomas Nilsson, diakon i Tumba kyrka, berättar om sitt arbete på Asptunaanstalten. Han möter interner i enskilda samtal och de som vill firar mässa med honom och prästen Martin Andersson.

Asptunaanstalten ligger intill sjön Aspen i Botkyrka och har plats för 90 interner. Thomas Nilsson, diakon i Tumba kyrka, arbetar 30 % på Asptuna. Där möter han de intagna, firar mässa och har enskilda samtal.

I över 20 år har Botkyrka församling haft verksamhet på Asptunaanstalten. Thomas berättar att Eva Odhner, tidigare präst i Norra Botkyrka, var initiativtagare. Thomas har arbetat på Asptuna i ungefär ett år.

På måndagar har han enskilda samtal med de intagna. Thomas hinner träffa sex personer per gång för att prata om allt möjligt, stort som smått. Den som vill prata med honom kan boka en tid. Alla samtal sker under total tystnadsplikt.

– Man får prata om vad man vill, det behöver inte handla om kristen tro. Många jag träffar pratar kanske först bara om hockey eller om hur deras liv är på anstalten, men efter några gånger blir våra samtal allt djupare, berättar Thomas.

Alla intagna på Asptuna arbetar eller utbildar sig. De kan till exempel ha hand om städningen, arbeta med snickerier eller sköta anstaltens biodling. Internerna ansvarar även för att laga all mat.

Thomas pratar mycket om det långsiktiga arbetet. Han får följa de intagna under en längre tid och hjälpa dem att förbereda sig för livet efter fängelset. Han är även med internerna i övergångsperioden mellan fängelse och frigång. Då hjälper Thomas bland annat till i kontakten med myndigheter och hyresvärdar. I vissa fall är han även med i samtal mellan internen och dennes släktingar.

En gång per månad firar de interner som vill mässa på Asptuna tillsammans med Thomas och Tumba kyrkas präst Martin Andersson.

Böneämnen i Tumba kyrkas gudstjänster

Arbetet på anstalten märks även i Tumba kyrka. Under mässan på Asptuna har de intagna möjlighet att lämna böneämnen som Thomas och de andra sedan lyfter i förbönen i gudstjänsterna i Tumba kyrka.

Thomas trivs väldigt bra med sitt arbete på Asptuna. Han får höra många berättelser och känner att han är ett stöd för
internerna.

– Varje gång jag lämnar Asptuna så går jag därifrån stärkt, även om många av samtalen har varit väldigt tunga, säger Thomas.