Foto: Daniel Claesson

Bidrag från Regeringen hjälper Botkyrkabor under hela hösten

Under sommaren gav Regeringen 5 miljoner i bidrag till Svenska kyrkan för att hjälpa utsatta människor i Sverige under covid-19-pandemin. Botkyrka församling tilldelades 300 000 kronor av detta bidrag.

Under sommaren och hösten har olika insatser startats i församlingen, tack vare bidraget. Pengarna kommer fortsatt till användning under hela hösten.

– Behoven är stora i Botkyrka och har blivit ännu större under coronapandemin. Därför känns det väldigt bra att vi kan använda detta bidrag till att hjälpa utsatta personer i Botkyrka på olika sätt, säger Fadi Gawria som är projektledare/utredare i Botkyrka församling.

Hjälper utsatta familjer och nyanlända barn

Delar av bidraget har gått till församlingens verksamhet för nyanlända barn, Barn i väntan, Barn i start. Barn i väntan är en kurs för barn vars föräldrar är asylsökande. Barn i start är en kurs för barn som är nyanlända i Sverige.

Andra exempel på vad pengarna har använts till är utdelning av presentkort för livsmedel till familjer och utsatta personer i Botkyrka. Botkyrka församlings psykoterapeuter kan samtidigt erbjuda kostnadsfria samtal för den som inte har råd att betala.

I Tumba kyrka och Ängskyrkan har matserveringen blivit kostnadsfri under hösten, för att alla ska kunna delta. Den som kan och vill får ge en frivillig gåva, men annars är maten kostnadsfri under hösten.

– Vi är en av 25 församlingar som fått ta del av Regeringens bidrag till Svenska kyrkan. Varje krona gör skillnad och vi är glada att nu kunna hjälpa utsatta ännu mer än vi brukar ha möjlighet att göra, säger Fadi Gawria.