Att jobba med trygghet

Nyhet Publicerad Ändrad

En operation kan skapa oro och rädsla hos både föräldrar och barn. Anna-Carin Facks är narkossköterska och söver barn och ungdomar. Hennes jobb handlar om att både barn och föräldrar ska känna sig trygga och positiva.

En operation kan skapa oro och rädsla hos både föräldrar och barn. Anna-Carin Facks är narkossköterska och söver barn och ungdomar på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Hennes jobb handlar om att både barn och föräldrar ska känna sig trygga och positiva.

Hon har varit sjuksköterska i över 20 år och beskriver sitt arbete som både jätteroligt och utmanande. Ibland kan det vara riktigt svårt, det händer att hon tar med sig människoöden hem.

För henne är det viktigt att både barn och föräldrar känner sig trygga och positiva innan barnet sövs, oavsett om det är mindre rutinoperationer eller stora ingrepp som tar en hel arbetsdag.

Hennes patienter är från 3 månader upp till 18 år. En del är friska 3-åringar som säger NEJ med stort eftertryck och inte alls vill vara med, andra kan vara svårt cancersjuka barn som har genomgått 30-40 narkoser för provtagningar, undersökningar och mindre ingrepp. Det finns mycket oro och rädsla hos både föräldrar och barn.

– Det är roligt de gånger när man lyckats vända det hela och göra det till något som är lite kul. När man kan få en 3-åring att tycka att det här går ju bra ändå, fast jag var rädd innan. Då känner man sig glad, säger Anna-Carin.

Tro och jobb

För Anna-Carin är hennes tro en viktig del i livet:

– Jag behöver min tro för glädjen och för att orka. För att tycka det är roligt, men också för att hämta kraft. Få kasta iväg en bön när man vet att det kommer bli en utmanande dag, eller när man känner sig trött. Få be för dagen som kommer, kanske för någon som är mycket sjuk eller liten och rädd med en orolig mamma eller pappa bredvid. På kvällen kan jag vara tacksam för att det gick bra, att vi klarade av det. Jag tror att tron behövs när livet är tungt och man vacklar, även om själva tron då kanske inte alls är så stark.

Hon berättar om ett tillfälle vid en operation då en doktor säger ”alla som är religiösa ber en bön att detta funkar”. Anna-Carin sa ”ja!” och bad tyst för sig själv. När allt var avslutat, patienten var väckt och körd till uppvaket, möter hon doktorn i korridoren som säger ”tack för hjälpen”. Vad det var för problem eller vad som hände vet hon fortfarande inte, men han fick uppenbarligen hjälp.

En bra dag på jobbet

En riktigt lyckad dag på jobbet beskriver Anna-Carin som:

– När jag fått en livrädd unge och en orolig förälder att slappna av och känna att det går bra. De kan ha gråtit och skrikit när de kommer, men somnar skrattande eller pratar om när de ska göra något roligt. De dagar man har använt sina kunskaper och arbetslaget har kompletterat varandra, både som personer och med sin yrkeskompetens. Man kan säga ”bra jobbat” till varandra! Då är jag glad när jag går hem.

Artikeln publicerades i Botkyrka församlingsblad #2 2017