Gud blev människa

Advent betyder ankomst. Vi väntar på och förbereder oss för julen - att Jesus föddes. Gud blev människa eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Ett nytt kyrkoår

Kyrkoåret börjar när vi firar första advent. Vi går in i december månad, en förberedelsemånad. Vi förereder inför stora eller små julfiranden ensam eller med familj, släkt eller vänner. Inför att få tända fler och fler ljus, pynta och dekorera.

I kyrkan förbereder vi oss även inför Jesu födelse, när Gud blir människa. Vi firar jul, den stora glädjehögtiden, just för att Gud blev född till människa här på jorden. Advent betyder ankomst. Vad är advent och jul för dig?

Adventsstjärnan påminner om Betlehemsstjärnan

Nu för tiden tänder vi adventsstjärnor, som påminner om stjärnan som lyste över Betlehem, där Jesus föddes.

Traditionen att pynta med en adventsstjärna härstammar från herrnhutismen, en religiös kristen rörelse från Tyskland. Vid stora firanden, som första advent, satte man upp en lysande stjärna för att fira.

Efter ett tag blev tillverkningen av stjärnorna en del av det årliga julpysslet. Stjärnan spreds med herrnhutismens missionärer och nådde Sverige under 1910-talet.

Adventsljusstaken – ett ljus för varje söndag

Adventsljusstaken kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Ersta diakoni i Stockholm lade grunden till adventsljusstaken så som vi känner till den idag. Där började man tända ljus i en så kallad adventsgran, en gran smyckad med 28 ljus. Sju ljus tändes varje adventssöndag.

Utifrån adventsgranen skapades adventsljusstaken – en ljusstake med sju ljus för varje dag i veckan under advent och en ljusstake med fyra ljus för varje söndag i advent.

Julinsamlingen Botkyrkabarn

Skänk gärna en valfri gåva till Botkyrkabarn

Vår lokala julinsamling Botkyrkabarn återvänder för fjärde året i rad. I samband med många konserter i advent och jul samlar vi in pengar som hjälper utsatta barnfamiljer här i Botkyrka. Varenda krona gör skillnad. Om du kan - swisha gärna en gåva till 123 677 66 37. Pengarna går oavkortat till Botkyrkabarn. Du kan även sätta in pengar via Plusgiro 100194-0. Då är det viktigt att du märker betalningen med Botkyrkabarn.

Läs mer om Botkyrkabarn.

Botkyrkabarn

Botkyrkabarn

Julkampanjen Botkyrkabarn återvänder för sjätte året i rad. Hjälp utsatta barnfamiljer i Botkyrka, skänk en gåva i dag!