Postludium 5 juli

Nyhet Publicerad Ändrad

”Adagio”. Organist Torbjörn Widfeldt spelar veckans postludium på orgeln i Bollebygds kyrka. Söndagens tema är ”Att inte döma".

5 juli: Adagio ur triosonat nr 1 Ess-dur av J. S. Bach

Förutom tonsättare och omvittnat skicklig organist var Johan Sebastian Bach även en engagerad pedagog, främst till sina egna barn. Många av hans klaver- och orgelstycken är skapade som regelrätta övningsstycken, men anses hålla en så pass hög musikalisk kvalité att de har en självklar plats i konsertrepertoaren. De sex sonaterna för 2 manualer och pedal stämmer väl in på båda kriterierna. Här den långsamma c-mollsatsen ur den första sonaten i Ess-dur, där de två manualstämmorna spelas på ryggpositivets Gedakt 8’ respektive huvudverkets Spetsflöjt 4’ (vilken spelas en oktav ner) ackompanjerad av Subbas 16’ och Borduna 8 ’ i pedalen, tillsammans skapandes en mjuk och lite hemlighetsfull klang.

Den lantligt belägna lilla byn Seglora hyser en oväntat stor och pampig, nästan katedralsliknande kyrka, bokstavligen belägen mitt ute på en åker. Den inrymmer bland annat en 3-manualig orgel byggd av Hammarbergs orgelbyggeri 1960 med inte mindre än 28 stämmor. Den betydligt mindre föregående träkyrkan köptes 1918 av friluftsmuseet Skansen i Stockholm.

Här kan du se veckans postludium direkt via YouTube.