Varm och fin mottagningsgudstjänst

Nyhet Publicerad

Nya kyrkoherden officiellt på plats

Foto: Robert From

I söndags firade församlingarna i Södra Lapplands pastorat att man fått en ny kyrkoherde med en mottagningsgudstjänst med tillhörande mässa. Helén Lundberg invigdes i sin roll som kyrkoherde av Luleå stifts biskop Hans Stiglund.

Över trehundratrettio personer kom till Sveriges största träkyrka i Stensele i söndags för att bevittna när pastoratet nu efter en tids avsaknad av en ledare äntligen fått en kyrkoherde.

Foto: Robert From
Foto: Robert From

Helén kommer närmast från Västerås pastorat där hon tjänstgjort som domprost. Hon prästvigdes för Luleå Stift 1999 och har bl.a. arbetat som kyrkoherde I Råneå och Piteå församlingar så hon är inte okänd inom stiftet.
Vad vill du prioritera?
- Jag har fått veta av anställda, förtroendevalda och församlingsbor att nu vill             samtliga, efter den organisationsförändring pastoratet haft, jobba med andlig           fördjupning. Det tycker jag med och där har vi vår kärna.
   Jag vill också att vi som pastorat och som församling ska vara med och bygga         ett gott samhälle tillsammans med andra goda krafter som vill samma sak, säger     Helén Lundberg, ny kyrkoherde för Södra Lapplands pastorat.

Foto: Robert From
Foto: Robert From
Foto: Robert From
Foto: Robert From

Stämningen var varm och fin och andades optimism
Kyrkobesökarna fick njuta av en två en halv timme lång gudstjänst med musik, mottagningsceremoni och mässa. Stämningen var varm och fin och andades optimism.

- Det var helt fantastiskt, så fint med all musik, sång, och biskop, ja allt var                   makalöst fint, säger Helén Lundberg.

Som sig bör när Svenska kyrkans församlingar firar gudstjänst så är musiken ett viktigt och traditionsenligt inslag. Så även denna dag.
Stensele församlings barnkör, Vilhelmina kyrkokör och Mariakören tillsammans med körsångare från Dikanäs och Åsele bjöd på ljuvliga toner som stundtals fick hela kyrkan att nästan vibrera.
Doris Risfjell och Sofia Salomonsson bjöd på två vackra jojkar. Marina och Marielle Karlsson från Stensele sjöng duett av den populäre artisten Darins låt ”Tänk dig

Foto: Robert From
Foto: Robert From
Foto: Robert From

Hela gudstjänsten program genomfördes på ett mycket professionellt sätt och blandningen av musiken var noga genomtänkt av Stensele och Vilhelmina församlingar som har hållit i det praktiska denna dag.
Efter gudstjänsten i kyrkan bjöd pastoratet på lunch för alla som i förväg hade bokat.
Sammantaget var det en mycket lyckad mottagningsgcermoni med tillhörande högmässa.
Södra Lapplands pastorat består av fem församlingar, dessa är; Vilhelmina, Åsele-Fredrika, Dorotea-Risbäck, Stensele och Lycksele församlingar.

Blandningen av musiken var noga genomtänkt

Foto: Robert From
Foto: Robert From
Foto: Robert From