Ledighet

En rad arbetsrättsliga lagar reglerar arbetstagarens rätt till ledighet, såsom semester, föräldraledighet och studieledighet. Fackliga förtroendemän har också viss rätt till ledighet.

Inom Svenska kyrkan finns omfattande regler i kollektivavtalets allmänna bestämmelser som utgör undantag från eller komplement till lagstiftningen framförallt beträffande semesterledighet, ledighet på grund av sjukdom och föräldraledighet. Dessutom finns särskilda regler i AB om ledighet och eventuella ersättningar som arbetstagaren kan vara berättigad till i samband med sådan ledighet vad avser civil- och värnplikt, offentliga uppdrag samt enskilda angelägenheter.

Läs mer om ledighet i webbhandboken Vera. Där finns också mallar och andra verktyg.

En kvinna skriver på en bärbar dator. Bredvid datorn ligger ett äpple, vita hörlurar och två godispaket. Fotot är taget över kvinnans axel.

Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan (e-utbildning)

E-utbildningen ”Introduktion till arbetsrätten i Svenska kyrkan”. Nu uppdaterad med viktiga förändringar enligt nya reglerna i LAS!

ett antal avtalsböcker i en trave intill ett äpple.

Kollektivavtal

På uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivare förhandlar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation centrala kollektivavtal med de fackliga organisationerna.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.