ordförandeklubba vilar på kyrkoordningen och lagboken
Foto: Magnus Aronson

Kyrkorådets arbetsgivaransvar

Vill du lära dig mer om arbetsgivaransvaret? Vilka regler som finns? Olika roller och dess innebörd? Och få möjlighet till erfarenhetsutbyte? Utbildningen  "Kyrkorådets arbetsgivaransvar" ger svar på frågorna och har omformats med nytt innehåll samt vänder sig nu till alla förtroendevalda ledamöter i kyrkoråd.

I rollen som ledamot i kyrkoråd ingår ett arbetsgivaransvar. De förtroendevalda har därigenom det yttersta ansvaret för hur församlingen/pastoratet m.fl. uppträder som arbetsgivare. I delegationsordningen och genom beslut ges kyrkoherden i uppdrag att praktiskt företräda, fatta beslut och agera i dessa frågor. De förtroendevalda ansvarar därefter för att följa upp fattade beslut. Kyrkorådet måste ha de nödvändiga kunskaperna för att ta sitt ansvar som arbetsgivare. Under utbildningen reder vi ut vad detta innebär och går också igenom gränsdragningen mellan kyrkorådets och kyrkoherdens ansvarsområden. 

Kursinnehåll

  • Vad innebär arbetsgivaransvaret?
  • Vilka regler finns?
  • Olika roller och dess innebörd
  • Möjlighet till diskussion/utbyte genom case/övningar  

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till ordförande och ledamöter i kyrkoråd.

Kursmål

Under utbildningen ges en översiktlig redogörelse av arbetsgivaransvaret och hur rollfördelningen mellan kyrkoråd och kyrkoherde bör se ut. 

Övrigt

Utbildningstid 1 dag, 

Sista anmälningsdag är 5 veckor före utbildning på plats och 3 veckor före utbildning på distans.

Kursledare: Regional förhandlare/rådgivare, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Kontakt: 

Praktiska frågor: utbildning@skao.se

Priset nedan gäller utbildning på plats. För utbildning på distans är priset reducerat.

Pris: 2 100 kr exkl. moms

Aktuella datum och anmälan hittar du i Kursportalen

Anmäl dig här
Person håller hand över en ringklocka på en hotelldisk.

Praktiska frågor utbildningar

Hitta rätt - Hotelltips - Att delta i videomöten med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en  uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage med foton som visar saxar, person som kuverterar, rör med stor ratt samt en traktor med skopa som kör ut ur garage.

Utbildningar lön

Utbildningarna inom lön utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av förhandlare/rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Hitta snabbt

Kvinna med glasögon och hörlurar syns bakom en ljuddämpande skärm.

Kontakt

Varmt välkommen att kontakta Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i arbetsgivarfrågor såsom arbetsrätt, lön, arbetsmiljö och alla kollektivavtalsfrågor.

Fyra foton i collage. Uppe till vänster fötter och väskor i utbildningslokal, uppe till höger person i rutig kavaj som lutar sig mot person med ljusblå skjorta, nere till vänster händer som håller i penna, nere till höger man som håller i padda.

Utbildningar och medlemsaktiviteter

På plats, på distans, online! Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder en mängd olika medlemsaktiviteter och utbildningar för att främja kunskap, förståelse och sammanhang för arbetsgivare och arbetsgivarföreträdare inom Svenska kyrkan.

Datosrskärm som visa en sida ur webbhandboken Vera.

Ansök om inloggning i webbhandboken Vera

Vera - en unik webbhandbok om arbetsrätt, arbetsmiljörätt, lön, kollektivavtal med mera för Svenska kyrkan. Inloggning ingår i medlemsavgiften till Skao.