Ducatus på webben - möt en medlem

Reportage där medlemmar i arbetsgivarorganisationen delar med sig av utmaningar, lösningar och framgångsfaktorer är mycket uppskattade bland läsare av medlemstidningen Ducatus.

Här återfinns såväl intervjuer som tidigare publicerats i den tryckta versionen av Ducatus, som reportage skrivna exklusivt för Ducatus på webben. 

Fler medlemmar att möta i Ducatus på webben

Kyrkan har ett ansvar att lära ut!

Härnösands stift erbjuder alla anställda musiker att lekfullt lära barn att närma sig tangentinstrument. Hinner de inte under ordinarie tjänst kan de få bidrag. – Kyrkorgel är inte ett valbart instrument i skolan. Kompetensen finns i kyrkan och därför måste vi ta vårt ansvar att utbilda, säger Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker i Härnösands stift.

Här får barn lära sig att spela orgel

Ljuvliga orgeltoner fyller kyrkorummet i Hornsbergskyrkan på Frösön när 10-årige Jakob Tirén spelar. Han är en av kyrkomusikern Mats Ternvalls orgelelever som får lära sig spela orgel med hjälp av Suzukimetoden. – Låt barnen komma till orgelpallen är min devis, säger Mats Ternvall.

Kvinna med arbetskläder och keps rensar i en blomrabatt.

Grön utbildning gav Aksel nytt jobb

Uddevalla kyrkogårdsförvaltning tar sedan 2022 emot lärlingar från vuxenutbildningen som utbildar sig inom den gröna näringen. – Vi vill bidra till att fler utbildar sig inom gröna yrken. Det gynnar vår kompetensförsörjning, säger Helena Lind, kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat. En av praktikanterna, Aksel Özkan, är nu säsongsanställd och trivs bra.

Ung man med mörk tröja och glasögon hjälper en präst med kläderna inför gudstjänst.

"Kul att få se olika delar av verksamheten!"

Gabriel Gustafsson ville ta de första stegen in i vuxenvärlden genom att testa på att jobba inom Svenska kyrkan. Genom Ung resurs fick han kontakt med församlingen i Sala. – Jag trivs väldigt bra och det är kul att få se olika delar av verksamheten, säger han.

Ung resurs fanns - då ordnade vi jobb!

Utan lediga tjänster blev Ung resurs lösningen för Rådmansö och Frötuna församlingar i Roslagens östra pastorat att välkomna unga aspiranter. – Det är en vinst att ha en resurs här i församlingen, på alla sätt, säger församlingspedagog Clas Elgbro.

kvinna med långt hår och lugg tittar in i kameran.

Praktikår ger möjlighet till informellt lärande 

Ung resurs är ett uppskattat initiativ för att flera unga ska få upp ögonen för Svenska kyrkan som arbetsgivare. Studier med arbete i församlingen och uppgifterna kan anpassas efter behov och individ.  – Jag hoppas att fler församlingar ska öppna upp och låta ungdomar ta plats, säger Cecilia Cedergren, nationell handläggare för Ung resurs. 

Så arbetar Halmstads församling med arbetsårsplanering

Halmstads församling har börjat planera arbetstid för kyrkomusiker med hjälp av metoden arbetsårsplanering. HR-specialist Håkan Wallentin ser stora fördelar även om startsträckan ibland känts lång:

Lägeransvarig kvinna sitter i soffa tillsammans med konfirmander.

Jobba på läger - mer reglerad återhämtning

Den nya lägerbilagan innebär tydligare och enklare regler för vila, arbetstid och ersättning för lägerpersonal. Täby församling, som har Sveriges största konfirmations- och lägerverksamhet, har länge jobbat med arbetstidsreglering, arbetsmiljöfrågor och noggrann planering av sina läger. – Konfirmationsläger är viktiga för att skapa en relation till våra ungdomar, så det måste få kosta, säger Mari-Louise Broström, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten.

Kvinna med kort hår, lugg, örhängen och blå blus.

Råd inför klimatstyrning och temperatursänkning

Gör en grundlig analys innan ni beslutar om temperatursänkning.  Det förespråkar Magdalena Boork, nationell energisamordnare.  – En tidig kontakt med länsstyrelsen är heller aldrig fel.

Annat som kan intressera!

Olika skrifter från arbetsmiljöverket ligger på en stötdämpande matta ihop med plasthandske.

Utbildningar arbetsmiljö

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar inom såväl fysisk som organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Collage av två foton. Vill vänster lagbok och kyrkoordningen med en ordförandeklubba överst Till höger närbild av omslag till medarbetarsamtal.

Utbildningar styra och leda

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder utbildningar för såväl förtroendevalda som för anställda med olika arbetsledande funktioner.

Bok med titeln Arbetsrätt sticker fram under en  uppslagen avtalsbok. Ovanpå ligger en överstrykningspenna.

Utbildningar arbetsrätt

Utbildningarna inom arbetsrätt utgår från Svenska kyrkans olika verksamheter och leds av arbetsrättsjurister och förhandlare/ rådgivare från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!