Himmel, jordklot och stjärnhimmel.

Fasteaktionen 2022 - Dela lika under samma himmel

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Stöd Act Svenska kyrkans arbete för fred, jämställdhet och rättvisa. Swisha din gåva till 123 441 01 48. Fasteaktionen börjar 27 februari och pågår till 10 april.

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. De senaste åren har den positiva utvecklingen i världen gått tillbaka till följd av vidgad ekonomisk ojämlikhet, konflikter och klimatförändringarna.

Coronapandemin har ytterligare förstärkt den negativa utvecklingen och allt fler människor drabbas av hunger och matosäkerhet.

Swish-numret är

123 441 01 48

som du kan använda dig av till att skänka en gåva till förmån för Act Svenska kyrkan i fastan 2022.

Tack för ditt bidrag!

Produktbild av matkasse i tyg som är kluven på mitten. Några ärtor har rullat ut på bordet.

Dela lika under samma himmel

Fasteaktionen 2022 är avslutad. Tillsammans samlade vi in 61,6 miljoner, vilket är ett nytt rekord! Vi vill rikta ett varmt tack till alla er som har engagerat sig och bidragit med gåvor, aktiviteter, auktioner, tid och energi! Tillsammans har vi delat med oss till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från krig eller av någon annan anledning lever i utsatthet. Tillsammans gör vi världen hel.

Två brandmän står och tittar på ett sönderbombat hus.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Röster i fastan

Här har vi samlat några tankar som du kan bära med dig under fastan. Prova att ta med dig ett av dessa citat varje dag och se hur det kan påverka din vardag.

Påskliljor i skolskenet. I bakgrunden skymtas ett kors.

Tankar inför helgen – under fastan

Läs en prästs funderingar inför helgen. Nytt blogginlägg publiceras varje torsdag.

En kvinnlig präst håller upp en oblat.

Vad händer i kyrkan under stilla veckan och påsk?

I vår kalender hittar du händelser och verksamheter, nära dig eller på en specifik plats.

Två personer på promenad i ett vintrigt landskap.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Semlor på en bricka.

Fastlagen – dagarna före fastan

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Ett ensamt kors i ett fönster.

Askonsdagen

Efter tre dagar av fest och förberedelser som avslutas på fettisdagen börjar fastan på askonsdagen och pågår ända fram till påsk. I många kyrkor firas askonsdagsmässa, som är en gudstjänst, med nattvard.

Be en bön under fastan

På bönewebben kan du skriva en bön eller tända ett ljus i fastan.