Foto: Pixabay

Nu är våren kommen

Tankar av församlingspedagog Desirée

”Nu ska du höra någonting som jag vill tala om,
jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom.
Nu är våren kommen, nu är våren kommen,
Alla lärkor börjar drilla då, just då.
Vårens eldar brinna,
Vårens bäckar rinna,
Vårens kvällar är så blå så blå så blå”.                                                                                A. Lindgren

Efterlängtade vårsol som värmer våra frusna kinder och själar. Äntligen är våren på intågande, i naturen hör vi hur fåglarna sakta börjar vakna till liv igen. Ljuset återvänder till oss och dagarna blir lite längre. Äntligen! Vintern har varit lång och annorlunda i år med Covid-19. Pandemin som kom in i våra liv, för ett år sedan i januari. Många av oss har varit isolerade i sina hem och bara träffat några få familjemedlemmar på distans. Ungdomarna har studerat hemma på distans.
Vi har fått ändra på vårt arbetssätt, arbetat mera digitalt. Vi matas ständigt med håll avstånd, håll i, och håll ut. Nu hoppas vi på en härlig vår, vi hoppas på vaccinet som ska hjälpa oss att bryta denna isolering. Vi längtar efter att få träffa våra församlingsbor igen. Vi längtar efter det normala, vi längtar efter våra promenader, soppluncher, födelsedagsfester, konserter och att fira gudstjänst tillsammans. Vi längtar efter att livet ska återgå till det normala. Kan livet bli som förut?
Vi kanske måste vänja oss vid att det aldrig blir som förut. Det blir ett annat liv. Vi får hoppas att det blir så bra som möjligt för oss. Att vi får börja träffas igen. Denna isolering är inte bra för någon av oss, ingen mår bra att vara isolerad. Vi mår bra att vara tillsammans med varandra, vi är sociala människor. Det upptäcker man att det är extra viktigt i dessa tider. Att vara tillsammans med människor du tycker om. Att hitta kraft och energi i relationer som är trygga och enkla för
dig, där du känner dig omtyckt som du är. Det är viktigt för oss.
Våren är naturens predikan om hopp och livet vaknar till igen efter vinterns kyla. Ännu ett år faller regnet, skiner solen och naturen vaknar. Varje årstid och varje helgdag visar oss de gamla lärdomarna som ständigt blir nya. Att fira naturens rytm gör oss redo att uppmärksamma livets rytm. Att förstå naturens sammanhang ger oss förmågan att förstå det andligas sammanhang.
Blomningstid psalm 943
”Fylld av längtan vaknar våren, fri från vinterns band. Varmt och vänligt rör oss
ljuset, som en ängels hand. Solen smeker värme mot jorden, väcker allt till liv
och för vår skull står hon åter i sin blomningstid.”
Psalmer i 2000-talet
”Må guds godhet falla över dig som vårens stilla regn,
Må helig ande blåsa över dig
Som söderns milda vindar,
Må livet prisa dina ögons ljus
Och dina händers styrka.” Bönboken tradition och liv.