Hjälpen når fram

Nyhet Publicerad Ändrad

I fyra år har Lena Karlsson i Alvesta församling samlat in bidrag, i forma av bland annat kläder och husgeråd, till förmån för Litauenhjälpen. Här nedan är hennes bilder och upplevelser från den senaste resan.

Hjälpen når fram

-Det var bra att resa till Litauen med en hjälpsändning och själv få se med egna ögon: Dels att hjälpen kommer fram. Men också hur stor nytta insamlingarna gör på plats, säger Lena Karlsson. Det är på landet som hjälpen behövs. Glädjen var stor bland de människor vi besökte. Det är ett litet land men med stora bekymmer på landsbyggden. Till exempel "Vattenfamiljerna", familjer som bor i områden med vatten 10 månader om året. Den lilla filckan som på ett ställe fick ett par gummistövlar blev jätteglad och tog dom genast på sig. Du kan se bilden i bildspelet här ovan!

Det var i våras som Lena åkte med en hjälpsändning till Litauen. I fyra år har Lena ansvarat för insamling till Litauenhjälpen och är en hjälpstation till Vislanda-Blädinge pastorat som varit med något längre.
-Kerstin Lindquist grundade Litauenhjälpen för 22 år sedan, berättar Lena. Vi är nära grannar med landet i öster, ungefär avståndsmässigt som mellan Alvesta och Stockholm, och bidragen behövs fortfarande.

Den stora leveransen sker en gång om året, i augusti, och bidragen är många. Vi välkomnar kläder, husgeråd, handukar, lakan med mera. Men vi kan ta emot bidrag året om. Slå mig en signal på tel 070-533 9870 eller ställ kartongerna på baksidan av Alvesta församlingshem, under skärmtaket vid ena gaveln.

Lena besökte bland annat människor på landsbyggden, skolor, förskolor, sjukhus samt  hjälpcentraler.