Texten MR-dagarna visas i vitt mot en lila bakgrund

Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg

Nyhet Publicerad

Den 6-7 december är det dags för Mänskliga Rättighetsdagarna, (MR-dagarna), att ta plats på Svenska Mässan i Göteborg. Temat är “Demokrati + Mänskliga rättigheter = Sant”. Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan och Göteborgs stift är medarrangörer.

Nordens största forum för mänskliga rättigheter

Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter och syftar till att bredda och fördjupa det offentliga samtalet och sprida kunskap om mänskliga rättigheter.  

Den 6-7 december, på Svenska Mässan, kan du delta i diskussioner och samtal om hur vi kan stärka demokratin lokalt, nationellt och globalt. Utställningar, miniseminarier och kvällsprogrammet måndagen 6 december är kostnadsfritt, men du måste registrera dig. 

Årets tema

“Demokrati och mänskliga rättigheter, två begrepp som går hand i hand och där den ena krävs för att den andra ska få en full verkan. Eller är det så enkelt? Sedan några år tillbaka kan vi se en negativ trend för demokratin globalt, något som också förstärkts ytterligare av pandemin. Hur kommer det sig och hur påverkar det skyddet av mänskliga rättigheter? Hur kan vi vända trenden och istället stärka demokratin lokalt, nationellt och globalt samt säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras för alla alltid?” 

Svenska kyrkan, Act Svenska kyrkan och Göteborgs stift är medarrangörer och deltar med utställningsmonter samt följande programpunkter: 

  • Religion + demokrati = sant?  

    Arrangör: Svenska kyrkan, medverkande: Jenny Ehnberg, Elena Namli, Fredrika Gårdfelt och Malin Novén, måndag 6/12 kl 13-14 
  • Stand with the brave – defend democracy in Central America

    Arrangeras av Diakonia, Act Svenska kyrkan, IM, We Effect och Plan Sverige, tisdag 7/12 kl 9-10   
  • Barnets rättigheter och möjligheter till inflytande

    Peter Ekman (Svenska kyrkan), Ulrika Kvarnström (Polisen) och Thomas Jonsland (Socialstyrelsen) samtalar om hur ett barnperspektiv kan integreras i organisation och arbetssätt, tisdag 7/12 kl 12.30-13.30
  • Power to the People – The Method of Community Organising

    Arrangeras av Göteborgs stift, medverkande: Anna Sanne Göransson från Digidem Lab och stiftsadjunkt Henrik Frykberg, tisdag 7/12 kl 16-16.30  

Utställningar, miniseminarier och kvällsprogrammet måndagen 6 december är kostnadsfritt, men du måste registrera dig.