Ouppklarat mord på Drottninggatan

Mariann Högund
Källor: Carlshamniana och Expressen 11 januari 1964

Lundgren testamenterade nästan hela sin förmögenhet till Karlshamns stad, men testamentet blev inte giltigförklarat. Efter en process mellan staden och Lundgrens syster kom man fram till en förlikning där arvet delades mellan Karlshamns stad, systern och en systerdotter. Oscar Lundgrens gravplats finns i familjegraven i kvarteret Golgata på Hvilans kyrkogård.

Den 14 januari 1964 preskriberades mordet på Oscar Lundgren. Först då avslöjades att mordvapnet varit en kofot. Ett av de besinningslösa slagen hade missat sitt mål och gjort ett perfekt avtryck i en soffa. Den rätta kofoten som passade i avtrycket hittades dock aldrig.

Länsstyrelsen utfäste en belöning på 500 kronor till den som kunde lämna sådana tips att mördaren greps. En anonym person erbjöd sig att öka på belöningen med 4500 kronor men trots detta kunde polisen aldrig binda någon vid mordet, även om flera misstänkta fanns under årens lopp.

Redan från början kallades landsfogden i Karlskrona in för att leda polisutredningen. Han kontaktade Stockholmspolisen och fick därifrån hjälp av fingeravtrycksexperten Nils Fahlander. I flera dagar arbetade man i den utkylda lägenheten. Rester av värdepapper som eldats i kakelugnen sågs som värdefulla spår, men kanske hade gärningsmannen på detta sätt bara försökt leda polisen på villovägar?

Lundgren var en stor filmälskare och nästan varje kväll besökte han någon av stadens biografer. Denna helgen visades ”Röda nejlikans återkomst” på Rivoli. På Grand gick den svenska storfilmen ”Eli Sjursdotter” med Sonja Wigert och Sten Lindgren och på Metropol kunde man se Zarah Leander i ”Tillbaka till hemmet”. Efter biobesöket tog Lundgren alltid en promenad genom staden. Strax efter klockan 23 lördagen den 14 januari 1939 sågs han ensam vid Harms backe på väg norrut, troligen hemåt.

Oscar Lundgren var sockergrossist och affärsman med många kontakter, inte bara i Karlshamn. Han var en välkänd karlshamnsprofil, en ungkarl med mycket regelbundna vanor. Han åt till exempel alltid sin middag på Järnvägshotellet där han infann sig vid femtiden på kvällen. Två timmar senare betalade han genom att lägga pengarna på bordet. Ingen hade någonsin fått se hans plånbok. Ändå talades det om att den var fylld med tusentals kronor.

Grannarna i trappuppgången på Drottninggatan 89 anade oråd kvällen den 15 januari eftersom Oscar Lundgrens tidning fortfarande satt kvar under dörrhandtaget. De tog sig in i lägenheten och fann honom liggande med huvudet i en stor blodpöl. Man kallade genast på en läkare som bara kunde konstatera att Lundgren varit död sedan flera timmar tillbaka. Grannarna som först trodde att Lundgren var sjuk i så kallad blodstörtning hade försökt ”städa upp” innan läkaren kom. Detta misstag undanröjde sannolikt en del viktiga spår efter mördaren.

I januari 1939 skedde ett brutalt mord på Drottninggatan 89. Mordet på den 82-årige grosshandlaren Oscar Lundgren är ännu olöst.