Sexuella trakasserier och Svenska kyrkans ansvar

Alla människor har rätt att bli bemötta med respekt. Ingen har rätt att utnyttja en annan persons tillit för att tillfredsställa sina egna känslomässiga behov. Detta gäller överallt, även inom kyrkan.

Där människor möts kan det som inte får ske ändå ske. Svenska kyrkan vill ta sitt ansvar för detta och stödja den som har blivit utsatt för övergrepp i kyrkliga miljöer; barn, ungdomar, vuxna.

Behöver du någon att tala med?

Inom kyrkan finns ett nätverk av kontaktpersoner, två i varje stift, som lyssnar, ger stöd till egna beslut och som kan förmedla kontakter till myndigheter och organisationer.

Du kan vända dig till kontaktpersonerna med tankar och funderingar kring det du själv upplevt eller sådant som du sett och hört och som fått dig att reagera.

Kontaktpersoner sexuella trakasserier

Som Lunds stifts kontaktpersoner har vi tystnadsplikt. Har du funderingar, tvivel eller misstankar kring sexuella trakasserier eller övergrepp är du välkommen att kontakta oss.

Staffan Sundås
organist, Karlskrona-Aspö pastorat
0455-334746

Eva Wulff
stiftskonsulent i Lunds stift
046-15 56 42

Läs mer på Svenska kyrkans nationella sidor om stöd vid sexuella trakasserier

En skugga på en tegelvägg av någon som skriver på sin mobiltelefon.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

Klicka på knappen om du behöver lämna sidan snabbt. Då hamnar du på Google istället.

Läs mer om lämna-knappen.