Foto: Håkan Bengtsson

Tabors hus – Beit Tabor

Svenska teologiska institutet är beläget i Beit Tabor, en av Jerusalems äldsta och vackraste byggnader utanför den gamla stadsmuren. Huset är öppet för besökare.

Du skapade norr och söder. Tabor och Hermon jublar över dig.

Ps 89:13

Med en entré ämnad att efterlikna ett slott i Bayern och takslut formade efter ett järnåldersaltare funnet i Megiddo, sticker Beit Tabor onekligen ut i stadsmiljön. I Jerusalem är Beit Tabor känt som ett av stadens vackraste hus och är numer kulturhistoriskt skyddat.

Huset låg från början vid en av stadens bakgator. Idag är Rehov Haneviim, Profeternas gata, hårt trafikerad och byggnaden ligger numer mitt i centrala Jerusalem.

Beit Tabor är öppet dagligen 9:00–13:00 för besökare intresserade av att se huset och den prunkande trädgården.

Ett äldre par i en soffa.
Conrad och Friederike Schick. Foto: Magnus Aronson /Ikon

1882 – Ett hem för familjen Schick

Mannen bakom Beit Tabor är den legendariske Conrad Schick, som var en framstående arkitekt, byggherre, samhällsplanerare och arkeolog i Jerusalem under slutet av 1800-talet. Conrad Schick lät bygga Beit Tabor till sig och sin familj år 1882. Det stod klart 1889 och hade redan då flera gästrum, bibliotek och ett kapell. Stilen är senottomansk med inslag av germansk romantik och lokal arbisk arkitektur.

Noga valt namn

Över porten står husets namn, Beit Tabor, inristat tillsammans med en hänvisning till Psaltaren 89:12: "Du har skapat norr och söder, Tabor och Hermon jublar över dig". Fasaden är utsmyckad med reliefer med palmblad och de grekiska bokstäverna alfa och omega och det kan tänkas att huset skulle avspegla skapelsens skönhet.

Det finns andra som menar att valet av ett namn som talade till alla läger speglar Conrad Schicks sätt att tänka. Berget Tabor finns omnämnt i både Torah och i Nya testamentet. Beit betyder hus på både arabiska och hebreiska. På hebreiska kan beit också syfta på Guds hus.

1951– Ett institut för studier, forskning och dialog 

Conrad Schicks dog 1901 och sörjdes av kristna, judar och muslimer. Huset användes efter hans död först av den turkiska administrationen fram till 1917. Därefter inhystes en amerikansk metodistisk missionärsskola i byggnaderna och efter andra världskriget bodde judiska flyktingar i delar av huset.

Den svenska kontakten med Beit Tabor började med diakonissan Greta Andrén, som kom till Jerusalem vid slutet av 1940-talet. Hon skulle på uppdrag av Svenska Israelmissionen undersöka möjligheterna att etablera ett studieinstitut.

Greta Andrén och Hans Kosmala arbetade sida vid sida under 20 år. Foto: Okänd

Fördjupade kunskaper

Efter att sommaren 1950 fått studieinstitutet godkänt av Israels Utbildningsdepartment kunde Svenska teologiska institutet flytta in i delar av Beit Tabor och i februari anlände de första studenterna för att i Bibelns land fördjupa sina kunskaper om judendomen och kristendomen.

Greta Andrén blev institutets första husmor och dr Hans Kosmala utsågs till direktor. Till en början hyrde institutet in sig, men 1966 fick Svenska kyrkan möjlighet att köpa fastigheten.

Beit Tabor har idag 15 gästrum med 22 sängar. Här finns föreläsningssal, matsal, bibliotek, ett par sällskapsrum och ett vackert kapell. Greta Andrén och Hans Kosmala har gett namn åt matsalen respektive biblioteket.

Gudstjänstgemenskap och mötesplats

I en av flyglarna i Beit Tabor finns Birgittakapellet. Byggt av husets arkitekt som familjekapell är det numera både kapell för institutets kursdeltagare och hem för den svenskspråkiga gudstjänstfirande gemenskapen i Jerusalem.

Här finns plats för cirka trettio gudstjänstfirare framför en vacker ikon-triptyk. Ungefär var annan lördag firas här gudstjänst och du som besökare i staden är hjärtligt välkommen. Information om dagar och tider finner du på vår hemsida eller på Facebook.

Till institutet kommer också stadens människor för möten och samtal. Några gånger per år hålls här öppna kulturella arrangemang och mycket uppskattade Lucia-, Valborgs- och midsommarfiranden.

Vårda och restaurera

Beit Tabor har varsamt restaurerats genom åren. Huset har närmare hundrafemtio fönster och dörrar i trä som behöver återkommande tillsyn. Taket har lagats och fuktskador i källaren åtgärdats.

Vid den senaste genomgången förbättrades husets klimatsystem och institutet kunde börja förverkliga en miljövänlig profil. En vattencistern som familjen Schicks samlade regnvatten för husbehov har tagits i bruk och används till att vattna i trädgården.