Kvibergs kyrkogård

Kvibergs kyrkogård är med sina 130 hektar Göteborgs största och Norra Europas näst största kyrkogård. Kyrkogården och det då färdiga Helga Korsets kapell invigdes den 27 oktober 1935. Krematorium samt Sankt Olofs kapell invigdes 1951. 1957 förlängdes byggnaden med Sankt Sigfrids kapell. År 1999 efter en brand lades krematoriet i Sankt Olofs ned och ett nytt krematorium togs i bruk i den byggnad som tidigare var Helga Korsets kapell.

På kyrkogården finns sedan 1961 två områden med krigsgravar där man sammanfört omkomna från båda världskrigen. Det ena är för brittiska samväldet (The Commonwealth War Graves Commission) och det andra för tyskar (Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge). De båda gravfälten är upplåtna för all framtid utan kostnad, men skall skötas av respektive land.

I december 1987 avtäcktes en sten "Till minne av de i Karelen avlidna". Det är inte något krigsmonument utan avser alla i Karelen avlidna. Sedan 1963 finns också ett lettiskt område, avsett för medlemmar i lettiska församlingen. Svenska Sjöfolksförbundet har en yta på Kviberg för svenska sjömän.

Kvibergs kyrkogård, minneslunden

I närheten av Kvibergs krematorium finns Göteborgs första minneslund som togs i bruk 1966. Torgny Segerstedt ligger begravd på denna kyrkogård. Även den mytomspunne gentlemannatjuven Bildsköne Bengtsson vilar på Kvibergs kyrkogård.

Antal gravar: 24 167
Yta: 130 ha

Historik: På platsen där Kvibergs kyrkogård nu ligger fanns i början på 1900-talet Göteborgs första flygplats.

Besökskarta Kvibergs kyrkogård
Detaljerad karta över Kvibergs kyrkogård (pdf, 1800kb)
Läs mer om Kvibergs kyrkogård (folder)
Adress: Kortedalavägen. (Karta)