Västra kyrkogården

Västra kyrkogården ritades av den blivande byggnadschefen i Göteborg, Figge Blidberg, och invigdes 1888 av biskop E H Rodhe. Den hette då Sanda kyrkogård.  Kyrkogården är byggd i tre etapper av vilka de två första utgör halva ytan. De två äldsta delarna representerar en äldre kyrkogårdstyp till skillnad från den sist anlagda delen som ritades av arkitekt Sven Brolid och togs i bruk 1951.

Kyrkogårdens första kapell revs 1908 sedan man låtit uppföra ett nytt ritat av arkitekt Yngve Rasmussen. Det heter numera Sankt Matteus, men används inte längre som begravningskapell utan hyrs ut till den rumänsk-ortodoxa församlingen. På det senast utvidgade området byggdes på 60-talet, efter ritningar av arkitekt Sven Brolid, en krematoriebyggnad med två kapell, Sankt Markus och Sankt Lukas. Krematoriet togs ur bruk 2000 när det nya krematoriet på Kviberg stod klart.

t av Inger Karlberg på Västra kyrkogården

Foto: Ronald Eek

På östra sidan av kyrkogården, mitt emot de två kapellen, ligger minneslunden ritad av arkitekt Inga Edler Claësson. Den började användas 1973. Vid meditationsplatsen står bronsskulpturen "Tröst" med mor och son stödjande varandra. Den är utförd av Inger Karlberg.

Antal gravar: ca 28600.

Läs mer om Västra kyrkogården (folder)
Adress: Sannaplan (Karta)
Detaljerad karta över Västra kyrkogården (pdf, 2,2Mb)