Askims kyrka

Skalldalsvägen 1, Hovås. Askims kyrka är från slutet av 1800-talet och den totalrenoverades invändigt under 2022, utvändigt 2023. Kyrkan rymmer ungefär 300 personer.

Kyrkans historia
Föregångaren till Askims kyrka fanns redan på 1200-talet och låg där Askims norra kyrkogård nu ligger (bredvid Mikaelskyrkan). Den vackra lilla kyrkogården samt de stora stenar som fanns i mittgången är allt som finns kvar från den tiden. Den 12 november 1876, mitt under pågående gudstjänst, förstördes kyrkan av en eldsvåda. Därefter bestämdes det att kyrkan skulle byggas mer centralt i socknen, i Hovås, några km söderut från Askim.

Byggandet av Askims kyrka tog drygt ett år och slutfördes av byggmästare A Krüger i Göteborg. Ovanligt nog är kyrkan placerad i nord-sydlig riktning med tornet i norr, beroende på bergets sträckning. Byggmaterialet är gråsten - idag vitrappad - och stenen togs delvis från den gamla kyrkans murar. Ur branden räddades bland annat kyrkklockorna, altarskåpet, en kyrkkista, ett golvur, en mässkrud i vinröd sammet från 1700-talet och dopfunten som är från 1200-talet. Allt finns att se i kyrkan utom dopfunten som finns på Göteborgs museum.

Altartavlan
Altartavlan är ett träsnitt från 1726 av "bildthuggaren Mäster Nils Killman" i Borås. Han betalades med 270 daler i silvermynt för sitt arbete. Tavlans mittfält har en snidad framställning av Jesus på korset, till höger står aposteln Paulus med svärdet. Överstycket visar gravläggningen av Jesus. Högst upp finns en trästatyett som föreställer Jesus med segerfanan i korsfararnas röd-vita färger.

Korfönstren
1933 fick kyrkan ett par mycket vackra målade fönster, ett på vardera sidan om altaret. Båda illustrerar på sitt sätt den omsorg som Jesus visar oss människor. Det vänstra föreställer berättelsen om när Jesus välsignade barnen och det högra berättar om Jesus bönekamp I Getsemane timmarna innan han dog på korset. Fönstren är utförda av konstnären Gunnar Erik Ström och donerades av Gustaf Werner, Göteborg.

Läktarbröstningen
Läktarbröstningen föreställer liknelsen om det stora gästabudet, som berättas i Lukas evangelium kapitel 14, vers 1624. Målningen utfördes 1974 av konstnären Joël Mila.

Orgeln
Läktarorgeln är tillverkad 1974 av Hammarbergs Orgelbyggeri AB.

Askims kyrkas parkering

Parkeringen övervakas av ett parkeringsbolag, skyltar sitter uppe vid infarten till parkeringen. Digitalt parkeringstillstånd registreras enkelt i kyrkan eller i församlingshemmet. Du kan parkera i 45 minuter utan parkeringstillstånd för att till exempel besöka kyrkogården.

Ladda din bil hos Askims församling!

Nya elbilsladdare tar dig vidare i klimatomställningen mot ett mer fossilfritt resande. Askims församling har installerat sex elbilsladdare på parkeringen vid Askims kyrka och Askims södra kyrkogård. Välkommen att ladda din bil klimatsmart, till vårt självkostnadspris!