Foto: Ingrid Hagevald

Gunnilbo kyrka

Gunnilbo kyrka ligger inbäddad i lummiga lindar och vida fält, med anor från 1500-talet då ett första kapell stod på platsen.

Nuvarande kyrka uppfördes åren 1825-1835 och invigdes 4 oktober 1835.
Kyrkan är en uppskattad dop och vigsel kyrka. Kyrkan ligger inbäddad i åkrar, ängar och fält intill Gunnilboån. Kyrkogårdens gamla lindar ger en parkliknande känsla. Här kan man slå sig ner på en bänk och bara andas. 

En ombyggnad genomfördes åren 1885-1886 efter handlingar av arkitekt Gustaf Pettersson. Vid en inre renovering 1920-1921 försågs korväggen med en frescomålning av Olle Hjortzberg som bara den är väl värd ett besök. På 60-talet pågick en livlig debatt om målningen. En del var kritiska till Kristusgestaltens naturtroget återgivna nakenhet, andra tyckte att den var för dyster. Idag är vi dock mycket glada av att ha den kvar som altarmålning.

På kyrkogården står även gravkor över Färna bruks ägare Jacob Ramsell och släktingar efter honom. 

Visste du att..

I Gunnilbo ringer man ännu på traditionellt manuellt vis, genom att trampa!

gunnilbo kyrka
Foto: Ingrid Hagewald

visste du att..

Den äldsta kyrkklockan i Gunnilbo är från medeltiden runt 13-1400 talet och är enligt sägnen "rövad från Odensvi".

Historia

År 1612 gav Gustaf II Adolf tillstånd att bygga en kyrka i Gunnilbo by. Dessförinnan berättar traditionen att här funnits en sal "där Gudsordet kunde förkunnas".
Någon präst fanns ej stationerad här under de första åren men år 1617 fick Gunnilbo sin första präst vid namn Petrus Henrici Barchaeus och år 1619 invigdes kyrkogården. Innan dess hade Gunnilboborna begravts i Skinnskatteberg. 
1638 blev Gunnilbo eget pastorat. 
Efterhand ansågs kyrkan för liten och då beslöts att en ny kyrka skulle uppföras på samma plats där den gamla låg. 1665 blev den helt färdigbyggd.
På en sockenstämma 1794 beslöts att en ny kyrka skulle uppföras. Detta blev ej gjort förrän 1835 då dagens kyrka stod färdig. Kyrkan restaurerades 1966.

Från den gamla kyrkan finns det flera minnen. Allt ifrån mässhakar, kyrkklockor till målningar och silver.