Foto: Tommy Hvitfeldt

Mikaelskyrkan

Askims Backaväg 5, Askim. Kyrkan i sandfärgat tegel har ritats av arkitekt Bent Jörgen Jörgensen från Växjö. Den är byggd i tre etage och inrymmer, förutom kyrksal, församlingssal, verksamhetslokaler, kontor för personal och förskola. Kyrkan som rymmer 170 personer invigdes 1976.

Platsen där Mikaelskyrkan idag ligger har varit kyrkplats länge. Redan under 1200-talet låg en kyrka, som då var Askims församlings enda kyrka, innanför det som idag är Mikaelskyrkans kyrkogårdsmurar. Men den 12 november 1876, mitt under pågående gudstjänst, förstördes kyrkan av en brand. Man bestämde då sig för att bygga en ny kyrka mer centralt, vilket blev den kyrka vi idag kallar Askims kyrka.   

Det skulle dröja exakt 100 år innan det område som kallas för Kyrkåsen fick en kyrka igen, Mikaelskyrkan. Man kan fortfarande se resterna av 1200-tals kyrkan i form av mittgångsstenar på kyrkogården.

Kyrkan
Kyrkan i sandfärgat tegel har ritats av arkitekt Bent Jörgen Jörgensen från Växjö. Den är byggd i tre etage och inrymmer, förutom kyrksal, församlingshem, kontor för personal och förskola. Kyrkan som rymmer 170 personer invigdes 1976.

 

Altaret
Altaret i rödgrå slipad granit är placerat på en granitavsats som omgärdas av åtta mässingsstativ som bildar altarring.

Altartavlan
Altartavlan är komponerad och utförd av Gunilla Sjögren 1977. Tavlan är i blandmaterial med invävd dekor i klara färger i form av ett landskap med åkrar, skogar, hav och berg samt sol och måne.

Utsmyckning
Mikaelskyrkan har gjort sig känd som en konstinspirerad kyrka. Minst en gång om året ställer konstnärer från Askim ut sina verk här. En del av målningarna finns i församlingens ägo. 

Inventarier
Alla föremål är stilenliga och med väl anpassade färger. Ambon för textläsning, dopfunt i marmor smyckad med tre fiskar, kyrkbänkar klädda i originalfärg med möjlighet att sätta upp bänkljus vid högtidliga tillfällen. Ljusbärare med minnesljus samt höga ljusstakar som flankerar korset.

Mikaelskyrkans parkering

Parkeringen övervakas av ett parkeringsbolag, skyltar sitter uppe vid infarten till parkeringen. Digitalt parkeringstillstånd registreras enkelt i kyrkan. Du kan parkera i 45 minuter utan parkeringstillstånd för att till exempel besöka kyrkogården.

Ny skola byggs vid Mikaelskyrkan

Du kan mötas av en byggarbetsplats när du ska besöka Mikaelskyrkan eller kyrkogården. Affisch med vägvisning finns på byggstaketet så att du ser att du är på rätt väg.