Foto: Albin Hillert /Ikon

Avsnitt 3 - Långfredag

Fredag 10 april.

Det oundvikliga har skett! Jesus har blivit förrådd av en av sina närmaste. En av lärjungarna, Judas, förråder Jesus. Han får 30 silvermynt för att avslöja vem Jesus är. Judas visar soldaterna vem Jesus är genom att ge honom en kyss. Soldaterna kommer för att arrestera honom.

Romarna som har ockuperat Palestina konspirerar tillsammans med mäktiga män i Judiska högsta rådet. Nu har Jesus dömts till döden på korset, det grymmaste av alla avrättningssätt. Klockan 11 hängs han upp på korset men redan klockan 15 dör han! Med orden: ”Förlåt dem – de förstår inte vad de gör” dör han. Jesus mamma, lärjungarna och kvinnorna som följt honom drar efter andan, mörkret sluter sig och ett dån hörs när marken rör sig.

Är allt slut nu? Får verkligen huvudpersonen dö? I kyrkan konkretiseras allt genom att orgeln är tyst, inga ljus är tända och kyrkklockorna slutar slå.

Nu bara måste du komma en gång till och ta reda på vad som händer!

11.00 S:ta Maria kyrka Långfredagsgudstjänst Lennart Fredriksson, violin, Julia-Caroline Witte, violin, Allan Johansson, viola och Sylvia Evaldsson Åström, cello. Präst: Jan Wenzelberg.

15.00 Högestad kyrka Bön vid Jesu dödsstund Präst: Rebecca Claeson.