Kyrka för Fairtrade

Vi vill förändra världen - Därför är vi en Kyrka för Fairtrade

När du väljer Fairtrade-märkta produtker bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.  

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främja
  • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-produkter att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, blommor, sportbollar, och produkter som innehåller Fairtrade-märkt bomull.
 
I Västra Vingåkers kyrka, Kyrkans hus i Vingåker samt Österåkers församlingshem finns ett visst utbud av fairtradeprodukter att köpa.
 
Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt) är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International, FLO

Läs mer om Fairtrade

Kyrka för Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel.

Österåkers församling diplomerades som Kyrka för Fairtrade 27/4 2014 och Västra Vingåkers församling diplomerades 8/6 2014.

Läs mer om Kyrka för Fairtrade