Foto: Linda May Dahlström

S:t Olavsleden

Pilgrimsleden på norra Gotland går mellan S:t Olofsholm och Visby. Läs mer om leden, kontaktuppgifter, kartor, mm här.

Om leden

Leden, som går från kust till kust genom kulturbygder med storslagen natur, börjar i S:t Olofsholm på nordöstra Gotland och slutar vid ruinerna av Solbergakloster, i Visby. Sträckningen är uppmärkt med stolpar, med en pilgrimssymbol som består av Olavskorset kombinerat med sevärdhetskringlan (en detaljerad karta kan du ladda ned här).

Leden är ca 45 km lång och går i närheten av- och i anslutning till flera gotländska, medeltida kyrkor. Den första kyrkan som passeras (ca 3 km från leden) är Othem kyrka. Leden går sedan via Hejnum-, Lokrume och Bro kyrkor. Ca 10 km från Visby ligger Väskinde kyrka ca 1 km från leden).

Ledens märkning slutar vid stadsgränsen till Visby, så man får sedan på pilgrimsvis fråga sig vidare fram till Solberga klosterruin. På vägen dit kan man naturligtvis besöka Visby domkyrka.

Mer information om intressanta platser som passeras finns i en folder att ladda ned här.

Kost och logi

I dagsläget har vi tyvärr inte möjlighet att erbjuda tillgång till kost och logi längs leden. Kontakta gärna Turistbyrån, tel: 0498-20 17 00 för att få hjälp med boendealternativ. Du kan självklart också ringa till Norra Gotlands Pastorat, tel: 0498-22 27 00 för mer information.

Om S:t Olav

Under 1200-talets lopp utbredde sig kulten av S:t Olav över stora delar av Nordeuropa. Att den norske helgonkungen Olav Haraldsson fick en mycket stark position på Gotland, såväl i kyrkolivet som i det mer folkliga medvetandet,berodde säkert på att kungen själv enligt medeltida källor uppehållit sig på Gotland: dels skall han ha övervintrat på ön under en vikingafärd österut år 1007, dels synes han ha angjort ön i samband med ett besök i Novgorod 1029-1030.

Tillsammans med Vadstena var S:t Olavs grav i Trondheim nordens viktigaste pilgrimsmål under medeltiden.