Foto: Linda May D.

Pressmeddelande: Biskopsvalet i Visby stift avgörs den 10 oktober

Erik Eckerdal och Jakob Tronêt är de två kandidater som det slutliga valet står mellan. Den 10 oktober avgörs det vem av dem som blir nästa biskop i Visby stift.

Måndagen den 10 oktober avgörs biskopsvalet i Visby stift. Då kommer det att stå klart vem av Erik Eckerdal och Jakob Tronêt som valts till ny biskop i stiftet.   

De röstberättigade på Gotland samlas för att avlägga sina röster klockan 15.00 i domkyrkan där också de inkomna brevrösterna från utlandsförsamlingarna öppnas. Vid 17-tiden samma dag presenteras det preliminära valresultatet.

Eftersom ingen av de fem ursprungliga kandidaterna fick mer än 50% av rösterna den 19 september går biskopsvalet till en andra och avgörande valomgång den 10 oktober. Då står valet mellan de två kandidater som fick flest röster i första valomgången, Erik Eckerdal som fick 48,3% och Jakob Tronêt som fick 21,5% av rösterna.

De båda slutkandidaterna presenterar sig på Visby stifts webbplats både skriftligen och muntligen.

Biskopskandidaterna presenterar sig - Visby stift (svenskakyrkan.se)

Resultatet av det avgörande valet beräknas vara klart vid 17-tiden och kommer att annonseras i domkyrkan samt även att presenteras på Visby stifts webbplats, sociala medier och med pressmeddelande.

För frågor om biskopsvalet och förfrågningar om intervjuer kontakta pressekreterare Linda May Dahlström